Telefonoperatörer: Vi lever inte i Sovjet

Hört på twitter frojdh (Göran Fröjdh):

Det mest medeltida jag läst på länge. Vi ska inte få köra Skype och VIber för att det skadar telekom-affärerna… http://bit.ly/h5aljC

Läser man DN-artikeln så är det bara Read it and weep! känsla som inträder.

Urklipp:

– Att använda ip-telefoni är som att tjuvkoppla elmätaren hemma. Men vi har ännu inte gjort något för att hindra det. Blir det en vanlig företeelse så får vi agera. Antingen med en teknisk lösning eller genom att ändra betalningsmodellen. [3]

Dels så känner man storebrors röda fana över oss när leverantörer presenterar idéer om att förbjuda eller sabotera vår förmåga att använda det vi har betalt för. Att telefonimonopolen upphört förhindrar inte att telefonoperatörerna fortfarande ser sig som något större och bättre än deras kunder.

Sen så är det bara dags att skrika ”Stop! Frakking stop!”. Fram med en djävla analogipolis här! Den stora tänkaren och filosofen Michał Zalewski har redan slagit ihjäl denna typ av argumentation, så det är dags att ta tidsmaskinen till 2006 och lyssna på honom:

Depending on whether I compare finding vulnerabilities to nursing an orphaned baby squirrel, or running over the elderly, I can appeal to different emotions of the public. But that does not mean anything, and you know this.

So, do tell, why are informed, computer-savvy people so desperate to make inadequate, half-baked analogies to real life to ”prove” their opinions?

Observera mönstret: har du inga argument värda att ge, så tar du till ovidkommande analogier som kan väljas fullständigt godtyckligt:

  • Att använda ip-telefoni är som att tjuvkoppla elmätaren hemma. [3’s tes]
  • Att använda ip-telefoni är som att använda den bra elen, istället för den dåliga.
  • Att använda ip-telefoni är som att använda den tjänsten man vill använda, istället för den man inte vill använda.
  • Att använda ip-telefoni är som att använda det media som ens mottagare går att nå på, för att vanlig telefoni inte når den enhet mottagaren sitter på.
  • Att använda ip-telefoni är som att mörda oskyldiga barn.
  • Att använda ip-telefoni är som att rädda oskyldiga människor från fascister.

Kort och gott: varenda gång någon behöver dra en analogi som lämnar den domän som diskuteras, så är det dags att dra öronen åt sig. Vi ser samma typ av argument från andra lobbyorganisationer, och svaret är som alltid: not fucking close! Ta era usla analogier och dra något gammalt över er.

Andra citat:

– På sikt kommer ip-telefoni inte att vara tillgänglig för den som inte betalar för det, säger Maria Hillborg på presstjänsten. [Telia]

Stick och brinn operatörer. Frågan är om sådana klausuler ens håller i rättslig prövning, rimlighetsprincipen och rätten till fri/obehindrad konkurrens borde kunna leda till att era storebrorsklausuler underkänns. Hoppas konsumentombudsmannen, PTS eller någon annan organisation har kraften att ta era oligopol och usla avtal, och ge er en dänga som vi inte sett sedan 80-talet, då stater vågade visa telefonoperatörer att även dom någon gång hålls ansvariga för sina handlingar.

Mycket märkligt, oväntat, otidsenligt och osvenskt att agera på detta sätt. Frågan om nätneutralitet blir plötsligt högaktuell när telefonoperatörerna flaggat för att gå tio år tillbaka i tiden angående rätten att använda sina telefonabonnemang.

2 kommentarer

Lämna en kommentar