Anpassa en ljudupptagning för podcast

Tänkte dela med mig några tankar om hur jag anpassade vår senaste live-inspelning (Säkerhetspodcasten med Dan Bergh Jonsson, Dear Junior) för att passa podcast. Krav från våra lyssnare är att kunna lyssna i bullriga miljöer. Dessutom vill vi inte att det skall låta brusigt och sunkigt om man lyssnar i en tyst miljö.

Inspelningen är gjord med en Zoom H4N ställd i 120-graders vinkel, och placeringen av personerna är inte optimal eftersom breda stolar m.m. inte tvingar alla att sitta riktigt nära zoomen. Johan är lite väl långt bort och tas främst upp på en Shure PG48 placerad på bordet framför honom (adhoc stativ lösning: den sticker upp ur min väska) och jag & Mattias har en RØDE Reporter jag håller i.

Zoomens mic:ar är lite väl känsliga, så innan vi spelade in gjorde vi ”rolling for room sound”, som vi sen gjort noise print på och försiktigt tagit bort lite grann av room sound utan att förstöra ljudet allt för mycket. På de externa mikrofonerna har vi inte tvättat ljudet alls.

Så här ser vårt ljud ut in i mixern – extremt dynamiskt och väldigt olika nivåer:

Skärmavbild 2013-10-13 kl. 19.50.28

Det skall vi mixa smart så att det vi kan exportera ut är en ljudström som är konstant hög (så att den låter bra i pendlande med den bullriga kollektivtrafiken osv) och lätt kan klippas ihop med vårat intro/outro. Som bonus vill vi slippa irriterande brus/störljud. Bild nedan på resultatet importerat i klippningen:

Skärmavbild 2013-10-13 kl. 19.56.45

Mixern ser ut som följer, alla kanaler har Parametric EQ, Dynamics Processing, Single Band Compressor, och slutligen hardlimit. Dessutom lite finlir i slutet på mastern.

Skärmavbild 2013-10-13 kl. 20.00.21

Parametric EQ är ganska standard, jag klipper vid 100Hz för att få bort eventuella oönskade störljud. Eftersom få människor har så mycket bas (några få personer med mycket mörk röst kan nära microfonen kan nå 80Hz. Ingen med extremt mörk röst uppehöll sig jättenära microfonen).  Av ungefär samma anledning låter jag den runda av vid 18kHz också – inga kvinnor med extremt ljus sångröst var i rummet.

Skärmavbild 2013-10-13 kl. 20.01.46

Dynamics Processing använder jag. Ibland har jag finlirat med den men ärligt talat, Rap Presence förinställning funkar bra. Det jag vill åt är främst Expander/Gate på de allra lägsta nivåerna(1) och lite Expander på mellannivåerna(2). Kompressionen (3) är inte nödvändig för våra behov, men helt okej att den är där. I praktiken så kommer främst oönskade extremljud (saker slås/tappas i bordet, folk gapskrattar) beröras av kompressionen, den berör inte dialogen.

Skärmavbild 2013-10-13 kl. 20.03.34

Single Band Compressor ställer man in genom att lyssna av. Man slår av alla andra tracks och lyssnar på det tracket man skall ändra. När man hittat vad högsta volymen på normal konversation är, så sätter man tröskelvärdet på den till det värdet. I mitt exempel nedan var normal dialog runt ca -18dB så då fick tröskelvärdet bli det. Det som är ovanför komprimeras med Ratio 2:1, så att om något är -16db kommer det komprimeras till -17db (-16 db +  ((18-16)/2 db), alltså 2dB över -18dB kommer komprimeras till 1dB över -18dB. Slutligen pillar vi upp output gain tills det låter högt! 10dB Gain verkade lagom här. Alltså – compressor är något du måste lyssna av och titta på dB mätarna. Det är ingen exakt vetenskap eller något du kan kopiera rakt av mellan två olika inspelningar. Alla mic:ar har en compressor ställd unikt för den mic:en!

Skärmavbild 2013-10-13 kl. 20.04.53

Slutligen, peak:a inte. Vi kör en hardlimiter som garanterar att man inte spränger -0.1dB strecket.

Skärmavbild 2013-10-13 kl. 20.06.24

Slutligen tyckte jag att ytterligare finlir med kompression och nivå ändringar på mastern var nödvändiga för att få mixen dit jag ville. Sen var det bara att exportera och sen klippa =)

 

Detta kanske inte är optimalt för alla podcasts, men det funkade helt okej för denna. Råden får tas för vad dom är, från självlärd snubbe =)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s