Filma på pub och klubbar – Bildstabilsering

Hur får man bilden att inte vara skakig? Inlägg nummer två i serien om hur man filmar på pub, klubbar och liknande miljö!

Bildstabilisering

Kameraskak är väldigt lätt att få in i sin video-upptagning. Det kan se dåligt ut 🙂 Man kan hantera det på olika sätt.

Tripod: Ett sätt är att filma med tripod. filmar man med tripod är skak inte ett stort problem, men det finns en risk att din video ser väldigt stel och ser tam ut. Skall man tripod filma så kan ett videohuvud som stödjer panoreringar m.m. vara en fördel, det kan också vara trevligt med en fet telezoom så man kan växla mellan att vara nära artisterna och vara riktigt intim med dem. En aspekt på mindre tillställningar är att tripod kan vara lite otympligt och kanske inte lika inbjudande, folk kanske blir lite stela om de känner sig stelt observerade.

Handhållet: filma handhållet kräver teknik. Tips från Philip Bloom är att man skall tänka på att vara mjuk, försöker man hålla kamera stilla så får man mjölksyra och filmupptagningen blir jätteskakig. Lok (DigitalRev) säger att man skall tänka sig att armen är en glidecam som skall ta upp vibrationerna, inte vara tryckt mot kroppen utan kunna röra sig fritt. Bra att tänka på att ju mer vidvinkligt desto lättare att filma handhållet. Vid brännviden 24mm är det ganska lätt att utan någon som helst stabiliseringslösning filma handhållet. Vid 85mm är det assvårt, se Jam i Holt där jag filmar handhållet.

Bildstabilsering i kamera / kanera: flera objektiv har stabilisering i objektivet. En del kameror har det i själva kameran. Det gör att det mest skakiga i videon dämpas. Det ger dig möjlighet att vara mycket friare i dina rörelser när du filmar handhållet, åtminstone om du filmar med t.ex. en normalzoom.

Få bort händerna från kameran: ett sätt att minska vibrationerna är att få händerna från kameran. Vibrerar dina händer lite på långt avstånd från kameran så syns det knappt.

  • Det finns små billiga smidiga axelstativ (Spider, SC:TINY, m.m.) som inte är dyra och fungerar hjälpligt för lättare kameror. För 5DmkII är SC:TINY som jag äger lite för instabil skulle jag säga, speciellt om man har tung optik och ljudinspelare på kameran.
  • Det finns action-orienterade speciallösningar så som manfrotto fig-rig som ger dig stor rörelsefrihet.
  • Monopod kan användas för att ge ena handen lite avstånd till kameran, och man kan sätta ner monopod’en för mer statiskt filmande. Man kan också lyfta upp monopoden och ge ett fågelpespektiv som är annorlunda från vad människor brukar se (dvs intressant om man använder det sparsamt) T.ex. Kiriaka – FrilagretMacLowlives på Port Arthur och FAD 2012 video är alla filmade på monopod.

Glidecam: Skall man vara extremt action-orienterad eller försöka göra otroliga tagningar likt Devin Supertramp så är det glidecam som gäller. Glidecam är definitivt något jag kommer pröva på framöver, men inte just nu. En stor glidecam till stora kameror är en ganska speciell och stor sak, kanske inte välkommet på alla små tillställningar. Men känner man de som uppträder så kan de säkert uppskatta lite kul action sekvenser med dem 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s