Filma på pubb, klubbar och liknande miljöer – exponering

Jag har ju filmat en del på klubbar och liknande miljöer så jag tänkte skriva lite kort om mina erfarenheter och allmänna lärdommar 🙂

Dåligt ljus och inget ”key-light”

Det är ofta inomhus miljöer där man inte  alls satsat på att belysa en artist,  åtminstone inte bättre än vad människoögon behöver, så det medför sina svårigheter.

Avsaknaden av bra ”key light” (belysning av artist/subjekt) gör att man måste ha en väldigt mörk artist eller filma så att hela scenen ser ljus ut. Såvida man inte själv konkat med sigljus så får man helt enkelt acceptera att ljuset är som det är.

Exponering för video i mörka miljöer

För video i mörka miljöer har man normalt sett en slutartid på 1/50 sekunder. (off topic: I ljusa miljöer brukar man säga att 1/100s och 1/200s är alternativ också. Alltså ens 25 frames per second i nämnaren multiplicerat 2, 4 eller 8. 2 ger mjuk video, 4 och 8 ger mer hackig video med färre men skarpare bilder)

Man brukar också använda sig av ganska höga ISO, t.ex. ISO-1600. Det är viktigt att man testar vad ens kamera ger för videokvalité vid olika ISO-värden vid 1/50s i mörka miljöer. Vid ISO-1600 tycker jag att bristerna hos Canon 5DmkII inte är allt för störande. Har du en annan kamera så kanske du kan gå högre i ISO (den nyare Canon 5DmkIII skall klara att filma okej i ISO-6400, alltså två stopp snabbare än dess föregångare mkII) eller kanske måste filma på mycket lägre ISO.

Bländaren är den tredje faktorn. Alltså hur öppet ditt objektiv är. f/1.4 är mycket ljusstarkt (rekommenderas), f/2.8 är ganska ljust, f/4 är hjälpligt ljust.

Allt detta hänger ihop i ”stopp” (se wikipedia Exposure Value). Jag har exempel från verkligheten i mörk miljö där jag tycker EV 7 är ”rätt”. Vi kan då välja att filma på följande sätt:

  • 1/50s ISO-1600 f/1.4 – normal exponering
  • 1/50 ISO-800 f/1.4 – underexponerat ett steg (ISO halverat).
  • 1/50 ISO-1600 f/2.0 – underexponerat ett steg (bländaren minskad ett f-stop)
  • 1/50 ISO-1600 f/2.8 – underexponerad två steg (bländaren minskad två f-stop)

Formeln är typ att man underexponerar med EV -1 om man antingen

  • halverar ISO
  • halverar  slutartiden
  • bländar ner genom att multiplicera f-stop med 1.4 (f-stops är typ 1.4, 2.0, 2.8, 4, 5.6 osv)

Och omvänt om man vill överexponera med EV +1 kan man antingen:

  • dubblera ISO
  • dubblera  slutartiden(*)
  • avblända genom att dividera f-stop med 1.4 (gå från f/1.4 till f/1.0, gå från f/2 till f/1.4, eller f/2.8 till f/2.0 osv)

(*): fast i video så ”får man inte” gå från 1/50s till 1/25s, så det är egentligen inget riktigt alternativ… Men filmar man i 1/100s så kan man dubblera slutartiden 🙂

Exponering runt EV 7 för exponera artisterna väl

Väljer att filma i mörk miljö och återge det som en dugligt ljus scen så handlar det om EV 7, ”Exposure Value 7”.  Det innebär att du behöver ungefär ISO-1600 f/1.4 1/50s. Med andra ord, du filmar på ganska hög ISO, med mycket ljusstark optik, och med en ”slutartid” på 1/50s.

Riktigt snabb optik

Canon, Nikon, Samyang med flera finns ha en del fina och överkomliga  f/1.4 objektiv som är perfekt för att filma i mörka lokaler. Men det finns ännu ljusare objektiv om man hostar upp en del pengar. Till Micro 4/3 finns det t.ex. extremt ljusstarka Voigtlander Nokton 25mm f/0.95 om man vill ha grymt ljus optik. Men typ, f/1.4 brukar vara billigt, snabbare optik brukar vara ganska dyrt!

Om man inte har så snabb optik

Har man inte f/1.4 objektiv utan långsammare f/2.8 objektiv så kan man underexponera två steg och filma för EV 9, t.ex. ISO-1600 f/2.8 1/50s. Så att filma i mörker med t.ex. 15-55/2.8 zoom, 24-70/2.8 zoom, eller en billig fast optik som t.ex. 40/2.8 eller 14/2.8 fungerar oftast helt okej.

Klarar din kamera högre ISO bra så kan man ju knuffa upp ISO lite istället. Men som sagt, du bör ha testat var du anser att din kamera slutar leverera användbar video. Att filma på ISO-6400 och sen komma hem och sorgset konstatera att din kamera lämnar ner oanvändbart skräp är inte så kul.

Våldföra sig på 1/50s regeln

1/50s är en magisk regel som kommer ifrån att man skall filma på dubbla hastigheten för att det inte skall se smetigt ut. Så om filmar i 25fps (PAL) eller 24fps (”cinema”) så skall du antingen ha 1/50 eller 1/48 i slutartid. Världen går inte under för att man bryter mot regler, i t.ex. Kiriaka – Frilagret här ett exempel då jag bröt mot regeln, filmat i ISO-1600 f/4 1/30s. Folk som filmintresserade ser att den är för ”smetig”, men för hobbyfilmande kan man ibland tillåta sig att bryta mot regeln. Artisterna blir ju lyckligare att man har något som är roligt än att man lägger ner och säger ”äh, fel objektiv och det är för mörkt, jag låter bli att filma”.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s