Geocaching i Warszawa

Detta bildspel kräver JavaScript.

Resan till Warsawa var en semesterresa med fokus på semester och att uppleva stället snarare än geocaching, så antalet loggar var inte i fokus. Så det blev ”bara” cirka 26 loggar på 6 dagar. Men då han vi njuta, gå på museum, äta finfint, och ta massvis med foton istället för att logga hundrafemtioelva cacher om dagen som järngänget gör på resor =)

Viktiga val inför resan var:

  • Lätt packning, bara handbagage genom flyget.
  • Inga extremcacher, ficklampor eller speciellt oömma kläder. Diod på telefon får räcka om det mot all förmodan behövs ljus.
  • Inget geocaching-kit. Flygsäkerhetspersonalen hade säkert beslagtagit mitt kit ändå. Penna osv skaffade vi på plats.
  • Etrex 30 + Energizer Ultimate Lithium AA batterier. Klarade 5 dagar på ett par batterier, och då hade jag det igång det nästan hela tiden. OSM-karta över hela Polen.
  • iPhone 4S i airplane läge och så få applikationer igång som möjligt, wifi på vid hotell/cafe/restaurang osv, enstaka användning av groundspeak app:en, främst för att logga cacherna och ladda upp loggar. Hipstamatic för att ta kul foton till loggarna. Kartor och geocacher offline:ade.
  • Utgå från att Wifi kan fås nästan över allt, reseguider säger det är så, och mycket riktigt, ”free wifi” var Warsawas stora gåva till turisterna. Ställen med all annan text helt på polska kunde skriva ”Free Wifi!” bara för att turister skulle förstå att det var ett ställe värt att stanna på.
  • Min nya lilla Fujifilm X10 retro kompaktkamera för semesterfoton och street photon.

Kort och gott så bar jag oftast GPS om vänsterhanden och X10 om högerhanden, även om variationer förekom. Telefonerna var oftast nere i byxfickorna. Funkade hur smidigt som helst. Mer ville man inte ha, ryggsäck, jackor m.m. var på tok för varmt; temperaturerna gick upp till 28 grader, vilket kanske inte låter så mycket, men efter lunch var det ofta en torr mördande värme som fick en att söka skugga och vatten, nästan lika svårt som att cache:a i Sri Lanka där man hade uppåt 35 grader varmt men ett mycket fuktigare klimat.

Jämfört med Sverige var det inte några stora skillnader, och oftast var cacherna lättfunna, D:1 – D:2.5. Kluriga gömmor eller specialkonstruktioner lös med sin frånvaro.

Över lag var det cacher i gott skick, och nästan alla låg nära fina sevärdheter. ”Skräpcacher” som bara tog upp plats, som man kan se en hel del av i svenska städer, förekom inte, utan det var verkligen fina och minnesvärda cacheplaceringar. Textbeskrivningarna kändes över lag fina och uppriktiga, snarare än att bara stjäla texter från wikipedia o.dyl som tyvärr förekommer i sverige. Så i många aspekter var det trevligare att cache:a i Warsawa än det kan vara i svenska storstäder.

Några enstaka cacher hade absurda koordinatfel och hittades snarare på cachebeskrivning snarare än med hjälp av navigering, vilket varit otänkbart i Göteborg, folk hade anmärkt på det. Här köpte folk att koordinaten i vissa fall är helt off och att man går efter beskrivningen för att hitta en vanlig traditionell cache. Tja, man tar seden dit den kommer, om hundratals cachare hittat cachen trotts det problemet så får den väl fortsätta leva med det =) Dessutom är cachningen på en så låg och lugn nivå att man faktiskt kan ha koordinatfel utan att det börjar bli DNF-skador runt gömmans felaktiga koordinat, vilket inte är fallet i svenska storstäder.

En aspekt är att mycket av loggarna verkade vara från semestercachare snarare än lokala förmågor. Det klassiska semesterbetendet att man struntar i att logga problem kom att bli påtagligt vid vissa cacher. Alla andra cacher i ett område får loggar med några dagars mellanrum, men vissa får inte ens en DNF. Man letar efter D:1.5 cacher på platser där det rimligen inte finns ett enda bra gömställe. Efter ett tag inser man att förmodligen fem – tio andra cachare redan gett upp här, utan att logga. Lite lusläsning av gamla loggar och textbeskrivningar så insåg man att en rookie-cacheägare bara hängt cacher i träd, eller lagt dem bakom en sten precis längs med en gångväg, så att vanligt folk hittat dem och trott det var skräp.  I ett annat fall hittade jag cachen, fallit cirka halvmetern från sitt gömställe, till dit den nästan är omöjlig att få upp… vilket förmodligen massa andra cachare också redan konstaterat. Men bortsett från området med struliga cacher så var det nästan inga problematiska cacher. Skall väl erkännas att jag också struntade i att logga problem, fokus på semestern är ju att ha kul!

All in all: Har man cachat i t.ex. Göteborg eller Stockholm så kommer man uppleva att cacheplaceringarna över lag är finare och mer utvalda här, inga ”skräpcacher”. Man kommer inte få se många roliga / trixiga specialcacher. Kvalitetskraven på t.ex. koordinater är mycket lägre här. Det verkar vara mycket färre lokala cachare här och det verkar gå många tysta DNF:er innan någon loggar att cacher verkar vara borta.

Jag tror Warsawa är mycket som Göteborg och Stockholm mer likt när jag började cache:a 2006, eller kanske snarare om tiden innan det. Det vill säga att cacheplaceringarna faktiskt är genuint fina eftersom 161meters cache mättnadsregeln inte ännu lett  urarta till skräpcacher läggs ut för att det är enda stället någon hittar en ledig plats till. Samtidigt så har inte kvalitén på cachegömmor och koordinater nått den nivån som det blir i en storstad späckad med geocachare, pendanter, uppfinnigsnissar, UE-tokar, och andra tokar. Jag misstänker att om några år är cachningen större i Warsawa och man kommer ha högre tekniskt kvalité men tappat lite av charmen av att vara i en storstad där faktiskt varje enskild cache har ett ganska unikt värde, skapad av någon som faktiskt bryr sig om cachebeskrivningen och platsen den lagt en cache på.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s