Etrex 30 – screenshots och mer kommentarer

Självklart kör jag min nya leksak i GPS + GLONASS läge för att få både amerikanska och ryska satelliter 🙂 Som påtalat i förra inlägget blir precisionen löjligt bra. WAAS/EGNOS har jag däremot avstängt, eftersom Göteborg är (relativt) långt norrut så är de geostationära satelliterna svåra att få in med normala GPS-mottagare. Bor man i Skåne eller i en miljö utan höghus/berg kanske man har nytta av WAAS/EGNOS, men jag tycker i vart fall att de är onödiga här.

 Geocaching med GPS:en är lätt och bra visualiserat i menyn. I detta fallet var jag på stadscaching och cachen låg precis där GPS:en nollade (3 meter noggrannhet är rätt trevligt…) så det var ingen större utmaning att komma till rätt plats.

  Kartnavigeringen med OpenStreetMap fungerar mycket bra och utan några direkta överraskningar. Skärmen möjliggör inte någon hög precision om man zoomar ut för mycket, men det är ju precis som det skall vara på Etrex-serien.

 En av de bästa funktionerna är att man kan sätta upp Page Sequence, alltså vilka sidor du hoppar mellan när man trycker med tummen på Back-knappen. För en geocachare är förmodligen Map, Satellite, Geocaches, Compass och Trip Computer några av de mest intressanta sidorna. Hur som helst, ägaren bestämmer enligt sin smak och tycke.

 

Annonser

3 Comments

 1. Intressant. Kollade ca-priset på Prisjakt och noterade att det står inget om ”GLASNOST” 🙂 bara ”GPS-system (SBAS): EGNOS (Europa) / WAAS (Nordamerika) / MSAS (Japan)”

  Svara

   1. Alltså det är inte ett korrigeringssystem (SBAS), det är ett riktigt positioneringssystem helt fristående från GPS. Stöd för ryska satelliter var en av de stora nyheterna i nya etrex serien. Nästan alla nya modeller från de flesta tillverkare kommer stödja det. Mobiltelefoner som utvecklas snabbare än friluft-GPS:er fick det runt iPhone 4S tiden, och det gör verkligen skillnad. Detta + pris var det som fick mig att vilja pröva etrex igen.

    http://garmin.blogs.com/my_weblog/2011/09/garmin-etrex-and-glonass-a-powerful-combination.html

    ps. får EU ordning på sitt rymdprogram så kommer de ha ett tredje system igång, så satellitbrist lär vara ett övergående system.

    ps. Prisjakt är nog inte en så bra informationskälla när det gäller skillnader på olika friluft-GPSer 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s