Challenges

Grounspeak introducerade nyligen Challenges. Feedbacken på förändringar har varit sådär, som alltid i geocaching-sammanhang.

Skall man försöka skriva något klokt om detta?

Positivt:

 • Centrala Göteborg har fått två chalenges som känns trevliga och välgjorda.
 • På iPhone är Challenges och vanlig Geocaching två helt olika app:ar, med olika look&feel osv. Känns som ett jättebra upplägg att ha det så.
 • Challenges påverkas inte av 161m regeln, förstör inte för vanliga cacher.
 • Challenges skiljer sig lite från gowalla m.m. genom att de alltid kräver en prestation.
 • Challenges verkar byggt för att man loggar direkt när man klarat utmaningen (till skillnad från virtuals och earth caches, där ägaren först skall godkänna)
Negativt:
 • Inställningen till privacy, foto-krav, challenges, virtuals, earth caches m.m. känns minst sagt otydlig/ombytlig.
 • Vad geocaching är blir mer förvirrat med challenges / virtuals – svårare för nybörjare att förstå. Men upplägget med olika appar minskar problemet.
 • Ett av argumenten mot att återinföra virtuals var att gnälliga amerikanska parker är mer sannolika att vägra fysiska cacher om virtuals finns. Sannolikt kommer det nu bli svårare att få fysiska lådor godkända i USA m.m.
 • Geocaching.com har historiskt sätt inte varit någon speciellt bra boplats för virtuals. På gowalla och andra LBGs har man en ganska avslappnat hållen attityd till världen – låt folk logga om de vill. På geocaching sajter blir det så mycket tjafs, regeltolkningar osv. Huruvida man svarat exakt ”rätt”, eller om någon ”fuskat”, kan vara blodigt allvar. Kommer Challenges lyckas överkomma det faktum att gecaching.com har på tok för många självutnämnda Judge Dredds?
 • Att man kan ge negativa omdömmen på challenges är en jättedum idé. Positiva omdömmessystem som favorites på geocaching.com (och google +1, facebook tumme upp, flickr favorites, osv) brukar sprida en positiv atmosfär. Sajter med tumme ner, som t.ex. youtube, drar till sig sura nättroll (”hater gonna hate” är mycket mer sant om hatare har en hate-knapp att trycka på). Just nu känns det som om roliga challenges får tumme-ner av folk som villsprida sin åsikt om att virtuals är dåligt, snarare än någon som tycker illa om den specifika challengen.
Så på det hela taget – challenges kan bli något kul. Jag gillade de två jag loggade, tyckte det var två trevliga små kryddor i vardagen.
Största frågan jag har kring challenges: Är geocaching.com rätt sajt för konceptet?
Annonser

2 Comments

 1. Jag tror också att challenges har potential att bli bra. GC har ju planer på fler challenge-typer och ett inbyggt stöd för kontrollfrågor mm. När man sedan kan lägga upp dagens challenge-cacher som (ev globala) challenges kommer det att bli riktigt bra. Det finns ingen anledning att åka till ex.v. Piteå för att logga challengecachen ”100 multis på en dag”, bara för att lådan råkar vara gömd där, när du redan klarat utmaningen.

  Svara

  1. Jepp. Jag var i feedback-lägret som var mot att återföra virtuals…

   Tycker många av argumenten mot virtuals fortfarande håller, men att challenges kan bli okej om det får en chans – groundspeak har försökt lösa en del av problemen. Nu hänger det på duktiga ägare och att de som är anti inte förstör för dem som gillar det.

   Förresten slog det mig att en del av tumme-ner röstningarna kanske är oavsiktliga. Krysset för att stänga röstningsdialogen var rysligt nära tumme-ner på min afjån…

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s