Öland Weekend:

Sent på Fredagskvällen anlände jag och Kaprifol i Kalmar stad (före kvast!) för vår lilla weekend. På morgonen studsade jag upp och loggade tre geocacher ^_^ innan det blev dags att skaka liv i Kaprifol, duscha, mumsa frukost och påbörja det egentliga äventyret. Klockan 9 lämnade vi Kalmar för att besöka Öland, som Kaprifol länge varit sugen på att utforska.

Intressant skillnader mellan Kalmar Länstrafik (KLT) jämfört med storstadstrafik man märker direkt:

  • Det är inte speciellt bråttom.
  • Det är relativt långt mellan stationerna. Bussarna hinner rulla lite innan det är dags att stanna igen.
  • Förarna har people-skills. De är glada, artiga och tar sig tid att prata och förklara både för ungdomar och turister hur betalsystem  fungerar.
  • De tar emot kontant betalning.

(Okej – KLT modellen kanske inte fungerar kanske inte här i göteborg, men den är trevlig.)

Vi hoppade av bussen vid Borgholm slott. Där stannade vi och fick en underbar överraskning, en massa fina och trevliga kor som mumsade och stirrade på oss. Man kunde stå metern ifrån och titta på dem, inga stängsel eller nått.

Film och foto på kossorna blev jag tyvärr inte riktigt nöjd med, så ni får ta mitt ord för det; att se kossorna var jättefint och trevligt.

Allvaret började infinna sig då vi insåg att vi var på Allvaret ^_^, någon Öländsk variant av hed. Det firade vi naturligtvis med att kuta iväg efter en geocache. Fast på vägen fick jag syn på en fin vinkel för att plåta Borgholms slott, så det blev ett långt fotouppehåll där.

2011-06-18 101749 Canon EOS 5D Mark II 2231322546 101-0151 raw

Om någon undrar om det tog för lång tid, så kan man säga som så, Kaprifol började retas med någon märklig utsvävning om att hon var någon sci-fi forskare med en hjärn-mätare (hon höll i min GPS). Så vi avrundade foto-sessionen och jagade rätt på cachen, och testade om Kaprifol kunde ta koala-pose uppe i trädet där hon hämtat cachen (Jättekul foto för familjealbumet tihi)

En servering bredvid slottet hade världens trevligaste personal och förklarade att vi var ca 45 minuter förtidigt för att kunna få mat från köket, men belgiska våfflor var nemas problemas. Några gymnasietjejer var förbi och fick en glad och positiv förklaring av hur de bokar och vad de skulle skriva för att få rätt offert från serveringen.  Slår mig att extremt trevliga är en bra summering av lokalbefolkningen

Så tog vi oss till slottet och promenerade runt runt runt i några timmar, helcoolt ställe! Lite otippat hamnade vi på vernissage för Ölands fotoklubb när vi kutade runt där.  Det var nog inte så svårt att räkna ut att jag var fotonörd, dels på kamerautrustningen och att min duktiga flickvän säger ”Det där är sådana där IR-foton va?”. Lite som konst, vissa av bilderna talade inte alls till mig, men det var flera riktigt riktigt bra foton på utställningen, några verkligen tip top – sådana man önskar man själv tagit! Det roliga med fina saker är att det är så olika vad man gillar, jag står och tittar på ett foto jag tycker är helt extraordinärt, och Kaprifol pekar lyckligt på ett annat foto och börjar tala om det.

2011-06-18 130837 Canon EOS 5D Mark II 2231322546 101-0478 ed

En fin liten kaja som verkade vara för ung för att förstå att den kan flyga stötte vi på:

Efter slottet började vi gå mot Borgholm stad. Längs vägen stötte vi på ett myr-träd, där jag lekte lite DoF-film med dem.

Vi mumsade mat på ett litet hak Wilma Resturang som jag hittade med hjälp av en POI i min GPS. Det ungefär som ett riktigt ”arbetarhak” som man hittar i industriområden ibland, förutom att… det var mitt i ett bostadsområde, och det var lokalt folk som käkade där. Kaprifol noterade att några pensionärer var hysteriskt intresserade av mig, min kamera och min f-stop loka rygga. Jag tuggade i mig min pytt i panna, som var en kurdinarisk överraskning – ett nytt rekord i mängden salt jag ätit på en måltid… men med deras stora utbud av såser så kunde saltpytten göras riktigt god 🙂

Sen loggade vi en cache till, köpte jordgubbar, och började 5km promenaden mot Solberga Gård, ett extremt trevligt ställe med en eko-inriktad gårdsbutik och ett vandrarhem. Vandrarhemmet var helt otroligt, fullt med glada tyska barnfamiljer som livade upp stället, hjälpte oss i köket när vi saknade smör, osv. Vi lovade en tyska om att hennes lilla olycka med pastan skulle hållas hemlig för hennes resekamrater, tihi 🙂 Verkligen underbar stämning! Helt otroligt att bo i en uråldrig herrgård 🙂

Konsten av Horst Eckhardt på gården var en imponerande syn…

2011-06-19 113545 Canon EOS 5D Mark II 2231322546 101-0700 raw

2011-06-19 114139 Canon EOS 5D Mark II 2231322546 101-0717 raw

Djuren var en upplevelse för oss stadsbor!

Helgen avslutades med ett besök i Färjestaden (uttalas Färjestan av lokalbefolkningen, som Nordstan alltså!). Vi loggade lite cacher där, Kaprifol gjorde något helgalet (badade!!!) , och fikade på ett jättetrevligt litet Café som höll på att öppna, i ett hus som inte alls verkade avsett för caféverksamhet =)

Så var helgen plötsligt slut, och den långa långa resan tillbaka till vardagen tog sin start.

Annonser

One Comment

  1. Öland har verkligen många fantastiska miljöer! Upptäckte mycket när jag var runt på den södra delen av ön under några dagars cykelcaching för några år sedan.

    Kul att se bilder och film från Öland!

    Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s