Ficklampsevent i Göteborg

Sveriges kanske nördigaste geocaching-event gick av stapeln. Ficklampsevent i Göteborg drog geocachare, barn och hundar från alla upptänkliga delar av landat, även om det mest var Göteborgare, Kungsbacka bor och Borås-maffian. Lyckades man komma till eventet utan att slå ihjäl sig var man lykligt lottad, för vandringsstigarna var blankis. Jag tog en liten omväg och blev istället blöt i skorna.

Ficklampsbutiken.se visade lampor de sålde, folk värmde sig runt elden, och allmänt geocaching mingel pågick. McB började berätta om reglerna. Vi skulle invänta totalt mörker, sen skulle lamporna ljusstyrka mätas med en ljusmätare (lux). Ju mer fokuserad ljusbild desto bättre poäng ger en lux-mätare, så om ens lampa var fokuserbar så är spot en vinnare.

Filmer från eventet:

OBS, filmerna kommer från min lilla kompakt med fullautomatik (auto-ISO, auto vitbalans, auto exponering osv) så ingen filmsekvens är jämförbar med någon annan.

Generellt sätt kan man säga att ju mer fokuserat ljus en lampa lämnar, desto mörkare ter sig omgivningarna, och ju mer flood desto ljusare ser omgivningarna ut. Men en stark lampa ser inte nödvändigtvis starkare ut än en svagare lampa.

Camdan var en av de första, och fick 2500 lux uppmätt. Det skulle visa sig vara hyfsat bra; det mesta var 1500-3500 lux, men alla med relativt normala prylar skulle snart få se sig slagna.

 

Rasmus hade lite barnanpassade saker, typ sådant som inte bränner bort ögonen eller kostar massor om man tappar bort det.  12 lux på en liten pannlampa, och 940 på en ficklampa.

 

Lite humoristiska människor testade hur en fotogenlampa helt utan fokusering står sig: 2.5 lux. Men men, fotogenlampan skall ju ha cred för att den är rundstrålandeoch inte har någon spegel eller dylikt. Extremt Analog(TM).

 

En faktor tio tappades nog bort här?

 

15000 lux lyckades en ficklampa spotta ur sig. Spännande. Hur skall detta stå sig?

 

Ett hemmabyggt monster presenterades. 18400! På filmen ser det ut som att lampan är placerad i strid mot reglerna (hela lampans front skulle vara vid stubbkanten, inte framför), men den flyttades nog till rätt position efter det att kameran flyttat vad den filmade på. Hur som helst så tror jag inte centrimetrarna avgör =)

 

Tja. Det finns lampor som som är starkare än vad mätutrustningen klarar av att mäta. Så denna lampan klassades som 50000 lux eller mer. Vinnaren kändes ganska avgjord.

 

Men gud! Ninen2 visade sin cykellampa hon tyckte var svag. Den här lampan ger inte ledljus ens metern framåt, vem är det som tillverkar sådant här? 15 lux…

 

13800 lux hade imponerat tidigare, men inte nu längre.

 

Denna lampa var svag…. men elak! 🙂

 

Någon som kände att den behövde något starkare efter att blivit utklassad i mätningarna köpte en ny ficklampa från Ficklampsbutiken.se. Lite drygt 8000 lux presterade den, alltså klart en av de bättre lamporna, nått snäpp under de riktigt extrema dock.

Den här telefonen hade djäkla problem, 31 lux och dog. Min mobiltelefon prestrerade 38 lux, och var därmed den starkast lysande mobiltelefonen.

 

Jag, Illern och TimTim GO leker med en UV-lampa.

Annonser

En kommentar

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s