Fumble Before Dark 2007, 2009

Fumble Before Dark (FBD) är eventet som går före Fumble After Dark (FAD). Det är kanske lite extremt att ha två enorma event samma dag, men det har funkat ganska bra.

2006

Tror jag inte det var något FBD. Hur som helst gick jag inte på det.

2007

Var jag på mitt första FBD! Det var lite så där.

De två stora (eller hum, Goliat och David) GPS-tillverkarna Garmin och Magellan var presentatörer.

Garmin’s presentatör var lixom inte helt rätt för publiken, hade inga direkta nyheter, och fick det hett om öronen om olika Garmin supportproblem – idag byter Garmin väldigt ofta ut krånglande GPS:er snabbt vid garantiärenden, kanske ett resultat av det? Tyckte lite synd om Garmin, presentatören hade minst sagt en besvärlig publik. Eller som Jakob8H uttryckte det ”Låt stackarn gå av scenen, nu!”

Magellan ägde sen scenen, med en nördig och karismatisk GPS-nisse och en visade upp en modern GPS, Triton.

Många trodde nog att Magellan skulle knipa en stor del av geocaching kakan då, men så visade sig Magellan vara struliga (kablar ingick inte, osv). Aggressiv prissättning av Garmin’s eTrex HCx gjorde att Garmin fick lite andrum och kunde stressa ut Garmin Colorado fort nog att fortsätta äga GPS-marknaden.

Det var även lite GSAK-demos och diskussioner. Kändes lite för nördigt och på fel nivå för mig, det där var något som säkert hade blivit bra i en liten workshop, inte bra för en stordragning där många kanske inte körde GSAK eller redan kunde det bra.

Humor var när en hel armada på måfå väljer ut ett ställe som har buffé och fyller hela stället. ”Hur många är ni?”, ”Jag vet inte svarar jag”, vänder mig om och frågar de bakom ”Hur många är vi?”, och frågan börjar gå bakåt, vilket ger upphov till viss munterhet.

2008

Inget FBD för mig! Jag, Benrangel, Jakob8H, Tor_Selden, Kalaspuffar flyger runt och loggar cacher, efter att löst massvis med mysterys inför resan.

2009

Här känns det som om FBD har hittat helt rätt!

  • Uppdelat, med flera olika föreläsningar, några av dem går flera gånger. Man får rätt storlek på dragningarna.
  • Advokat/konflikthanterare ger en mycket bra beskrivning av hur geocachare och vanligt folk bör agera. Dels att vi som geocachar bör ta hänsyn, att lokalbefolkningens intressen nästan alltid trumfar våra intressen – om vi stör, be om ursäkt, släpp diskussionen. Hur man hanterar folk som beter sig hotfullt, sätter upp hemska skyltar (ex: ”privat skog, tillträde förbjudet”) osv – tipset var ungefär: håll dem lugna, undvik konflikt till varje pris, verkar personen konstig så kan det vara så att han är farlig. Att hävda sin rätt eller hålla fast vid sin prestige kan vara farligt om man stöter på skogstokiga.
  • ThomasLinge håller en helt superb föreläsning om ”Geocaching – vem vill inte vara indiana jones?”. Skratt, ironi och tänkvärt.

Tillgång till café och lunch på området höjer det hela dessutom!

…och 2010?

Det får bli ett inlägg en annan dag! Men men: man kan väl säga som så här: FBD 2010 lyckades klå FBD 2009!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s