Face off: iPhone vs Garmin

I göteborg är iPhone’s satelitbilder och openstreetmap (openbicyclemap) grym. Bara så det inte råder några oklarheter: för stadscachning vinner de kartorna över t.ex. Garmin Friluftskartan Pro. Dessutom är GPS i stan helt värdelöst hur som helst, visuell navigering från karta/foto utklassar GPS-mottagning med hästlängder. A-GPS gör dessutom att iPhone får mottagning mer eller mindre direkt, oavsett om den varit offline länge. 

Ett annat argument för telefoner, som kanske inte alla här håller med om, de funkar och är pålitliga. Om min Colorado var lika buggfri som min iPhone skulle den vara mer värd. Garmin har enligt min uppfattning inte tillräckligt duktiga mjukvaruutvecklare, de gjorde GPS 60 serien och liknande riktigt riktigt bra, men de nya generationernas GPSer har varit himla mycket buggar i. Procentandelen GPS:er som ersätts av Garmin för att dom gått FUBAR verkar vara enorm, ibland får man känslan av att Garmin måste tillverka två GPS:er för varje de säljer för att räcka upp garantiärendena.

Sen så är GUI osexigt och gammaldags på GPS:er. Jämför någon av Garmins GPS:er mot t.ex. iPhone eller någon Android, det är betydligt sexigare med telefonens GUI.

När jag är i stan är det mycket ovanligt att jag bryr mig om att starta riktigt GPS.

Fördelarna med en typiskt ”ruggad” GPS från t.ex. Garmin eller Magellan

  • Man kan tappa den om och om igen, eller utsätta dem för extremt väder, de tål verkligen misshandel.
  • Bättre mottagning, fet WIN i skogen.
  • Inbyggt stöd för GPS averaging, vilket man vill ha om man placerar ut cacher i skog. Kan göras med HTML5/Geoloaction API eller någon app på mobiltelefoner, men det är enklare om det bara finns klart.
  • Bättre stöd för off-line caching med kartor och PQ naturligt och enkelt i GPS:en (kan man göra i telefon också – men inte lika smidigt). Du behöver aldrig vara rädd att den går i gång och börjar tanka data över telenätet! Tillgång till OSM-kartor gör att man alltid kan ha en okej eller t.om. djäkla bra karta när man är ute på resor.
  • Man får en 1337 ”jag är tuff med GPS här ute i skogen!” känsla. Lite I wanna be a lumberjack känsla :-)

Skrevs först som ett inlägg på GCSE. Varianter på temat Telefon vs gps återkommer gång för jämnan.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s