Terroristpaniken har nått Sverige

Noterade att Jozii rapporterade om att polispådrag. En cache som varit på ett ställe i två år orsakar panik nu när tidningarna skriver om att SÄPO varnar för terrorister. Min replik till dagens kaos:

Och sen undrar folk varför man är negativa till breda terroristlarm.

 1. Terrorvarningar resulterar i falsklarm. Folk blir rädda mot sin egna skugga, invandrare, geocacher osv.
 2. Om man bortser från platser där separatiströrelser m.m. aktivt ängnar sig åt vad de tycker är frihetskrig, så är kostnaderna och mängden döda i terrorism försumbar. Även om man räknar in 9/11 så var trafiken mycket farligare än terrorister. Skall man gå runt och oroa sig om hur skyddar sig själv och samhället, så en av de bästa sakerna man kan göra att låta bli att köra bil.
 3. Att oroa sig för terrorister är mer eller mindre nonsens. Undantaget att undvika att åka en oroshärd, så är det svårt att se vad man kan ändra i sitt liv som skulle skydda mot terrorism. (Man skulle i och för sig kunna välja att bo på landet istället för i storstan, vilket också skyddar mot mer sannolika brott, så som inbrott, misshandel, trafikolyckor)

Läser man t.ex. Schneier’s blogg så finns det hyllmeter med referenser till forskning om att västvärldens skräck för terrorism är idiotisk, bränner pengar och gör oss oroligare. Dessutom riskerar den att öka terrorism, ju sämre samhället bemöter extrema i riskzonen att bli terrorism, desto mer extrema blir dom. Suck.

Annonser

2 Comments

 1. Som jag sa i svaret till din kommentar på GeoBloggen håller jag med dig – skräcken är väldigt överdriven. Å andra sidan är det väl bra att polisen kollar upp eventuella hot, eller? Hellre en cache mindre än en sprängd bro. Att sedan risken är väldigt liten är ju en annan sak…

  Svara

  1. Från beskrivningen i tidningen lät ”bomb” långsökt. Visst är det bra att polisen är på plats, de borde vara ute mer för att göra världen lite säkrare.

   Min invändning var snarare mot att SÄPO bett folk oroa sig för terrorister. Det är nonsens som bara sprider oro i samhället. Att folk inte oroat sig för cachen under två år och panikar dagar efter SÄPO-larmet är slående.

   Svara

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s