Samyang 14mm F/2.8

Precis knäppt av första testfotona med Samyang 14mm (andras foton finns t.ex. i denna flickr-pool).

Objektivet är helt manuellt; kameran läser det som F00 och man fokuserar helt manuellt. Man ställer även bländare manuellt med en ring, känns väldigt retro för mig som kommit in i systemkameror efter att det blev digitalt.

Valet av Samyang hade tre skäl:

  • Köpet av kamera tärde hårt på ekonomin, och jag kan inte med sunt förnuft i behållningen köpa ett dyrt objektiv på några månader.
  • Ultravidvinkel är ett sådant där kul objektiv men som man använder ganska sällan. Om man inte har en väldigt speciell fotostil så är det osunt att lägga sina stora stålar här.
  • Stor bländare!
  • Samyang är kultförklarade för sin förmåga att leverera mycket bra optisk kvalite till lågt pris. Visst får man klara sig utan autofokus och visst känns bländarringen inte som den är av världens bästa kvalité, men i stort sätt var enda öre har gått till få bättre bilder.

I F/2.8 upplever jag det som lite svårt/ovant att fokusera in något som är två meter bort (dvs pyttelitet i sökaren, ultravidvinkel får set att se jättelångt bort) och kanske lite vinjettering.

En annan nackdel är välvd lins så att man inte kan ha ett skyddande filter ovanpå, men det får man nog leva med om man skall ha fullformatsobjektiv som är så vidvinkliga.

Plus för att det är internfokuserande, känns väldigt kompakt och smidigt.

Får se hur det går! Nästa objektiv blir förmodligen Samyang MF 85 F/1.4 om jag inte stöter på något oväntat med detta objektiv. Sen kan jag börja spara till de riktigt dyra objektiven =)

Återkommer sannolikt med ett utlåtande om objektivet om några dagar efter att jag hunnit fota utomhus lite med det.

Annonser

One Comment

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s