Hexadecimal

Hex är väldigt effektfullt. En säkerhetstwittrare kallar sig 0x6D6172696F vilket krävs att man är lite nördig att förstå.

Men sitter man t.ex. och sniffar nätverk och liknande hittar man en massa roliga hexkoder folk kodat in i sina applikationer; DEADBEEF, BADC0FFE osv. Utvecklare lägger verkligen arbete på att små detaljer som förmodligen ingen kommer se är roliga.  Jag minns att paddningen mellan mellanrummet mellan där ARP-paketen slutade och Ethernet paketet slutade ofta hade en massa roliga värden, när man var i en mystisk univeristetsmiljö med hundrafemtioelva mystiska små TCP/IP-stackar på nätverket.

Ett av mina stora bidrag till mänskligheten var att när vi skulle starta ett stort batcharbete som skulle gå under lång tid, så avbröt det akut med varningstexten ”The beef is not dead!!!” Säga vad man vill om mina kreativa felmeddelanden, men när mina sammarbetspartners kollade vad tusan som orsakade meddelandet så hittade de typ:

      read( file, deadbeef )
      if ( deadbeef != 0xdeadbeef ) die "The beef is not dead!!!"

(pseudokod)

dvs, datafilen läses in, magisk markör kontrolleras, den stämmer inte => datafil generad på fel CPU-architektur. DEADBEEF är snyggt eftersom flesta varianter på endian-problem resulterar i att det blir fel. Mycket bra att ha kod som dubbelkollar att datat är OK innan den börjar jobba.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s