Metadata junkie

Jag tycker om metadata! Speciellt bilder, jag älskar när folk bifogar metadata. Så man kan läsa ut hur fotot togs rent tekniskt sätt. Ett smärre geni, dvs jag själv, har tidigare försökt förklara vad metadata är för icke-teknikers:

Jo, förr i tiden var det vanligt att man skrev på på baksidan av ett foto, exempelvis ”Mia och Fia vid Piccadilly circus, London, 28 februari 1982”. Detta är typexempel på metadata. Det är data som beskriver den riktiga datan (bilden) och som ligger med/brevid datan, kanske utan att man ens ser den.

Metadata i dess digitala form kan innehålla allt möjligt spännande, så som när ochvar fotot togs. Historiskt sätt har var inte legat med i metadatat, och att få in var i metadatat är det vi kallar geotagging. Sen har geotaggade bilder massa kul effekter i olika program, t.ex. att man får se fotot på en karta.

En del ställer dock vissa tänkvärda frågor om det, t.ex. How dangerous is image file metadata? och lite mer populärmässigt JPEG Metadata Privacy Alert. Jag tycker inte man skall panika, metadata är inte ett jättehot, men samtidigt så kan man verkligen fråga sig t.ex. om man bör posta ett foto ”Hejdå landet! Nu lämnar vi dig ensamt i två månader” och bifoga metadata.

Samtidigt så måste allt sättas i ett större sammanhang; ofta kan det finnas andra eller enklare sätt att få ut data om personer än deras metadata. Så jag uppmuntrar folk snarare att vara eftertänksamma och medvetna om metadata, snarare än att ha panik och rutinmässigt slänga metadata bara för att man hört ett rykte om det.

Lär dig vad din kamera släpper för metadata ifrån sig. Är allt som står i den okej för dig? Om du har en telefon som geotaggar, vill du det? Kanske stänga av geotagging eller strippa metadata före webbpublicering? Dyrare systemkameror har serienummer som stansas in i metadatat, så att man kan identifiera kameran och se om foton tagits med samma kamera. För min del är det OK, jag har bara enda webbidentitet – men en del kanske publicerar dels under sitt namn och dels under ett nick som representerar ett alterego, då kanske serienumret måste bort före publicering.

Är hotet komplett obefintligt, är det bara en skräcksaga från den paranoida anglosaxiska privacy rörelsen? Det tycker jag absolut inte; för vissa personer, t.ex. de som lever under skyddad identiet, kan metadata vara ett hot.

Från artikeln har vi formuleringarna: ”Certain harm, infers that an adversary can cause harm with the disclosed metadata, but only after it has been subjected to some kind of analysisinterpretation” och ”Personal information, is that which, if disclosed, could adversely affect a person’s lifestyle.”. Jag har löst / fuskat på en geocache mystery med hjälp av metadata, jag tror det kanske uppfyller de definitionerna. Det krävdes analys och tolkning för att ge mig extra ledtrådar jag behövde, och om vi klassar att mystery-ägare inte vill att man löser deras cacher lättare än avsett så har jag gjort det. Men men, ägaren vet om hur jag gjorde och tog inte speciellt illa upp, den personen får fuska på mina cacher ;-). En del mer stolliga geocachare hade kunnat få ett smärre hjärtinfarkt över tanken på att folk inte gör ”som man skall”.

Anyway, det var väl det jag tänkte få sagt idag. Samt: Don’t drink and drive å Practice safe sex.

(kunde lixom inte riktigt låta bli att avgöra om detta är ett seriöst inlägg eller smått ironi över att man överdriver osannolika risker. Så jag koncentrerade ironin hit)

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s