Systemkamera – Tänkbara val

Först ut när man väljer sin första systemkamera så är systemet det viktigaste att välja. Eftersom man förmodligen inte kommer byta system, så är det förmodligen ett val som man gör en enda gång i sitt liv, så det är bra om man gör det rätt.

Bra saker att tänka på:

  • Har du starka åsikter om vilken kameratillverkare du tycker bäst om eller tycker är mest lättanvänd? Själv valde jag Canon EOS delvis eftersom jag gillade Canons kompaktkameror, men jag tycker Nikon gör objektiv som ser lite ”snyggare” ut. Efter egna tester insåg jag att Nikons system är extremt likt Canon i hur man jobbar med kameran, de har gått precis samma skola. Men bland annat en del modeller Panasonic är kräver att man leta runt i krångliga menyer även när man skall ändra enkla saker.
  • Har ni ett kamerasystem inom familjen? T.ex. föräldrar/syskon/vän med systemkamera? Ni kan prova, låna eller köpa begagnat av varandra om ni köper kompatibla system.
  • Vilken tillverkare har bästa / mest privsvärda kamera för tillfället? Det är en vanlig aspekt att gå efter, men den är egentligen lite kortsiktigt tänkt… att uppgradera kameran kostar väldigt lite jämför med totalkostnaden för ett system.
  • Storlek – är det viktigt för dig att kameran är liten? Är det viktigt att objektiven är små och lätta?
  • Vad har du för krav på sensorstorlekar, ISO-prestanda och möjlighet till vidvinkel? Är det okej med de begränsningar som t.ex. Micro Four Thirds tillför?
  • Vill du fota ”seriöst” genom att hålla stabilt och titta genom sökaren, som en traditionell fotograf? Eller vill du behandla kameran mer som en kompaktkamera, en ”point and shoot” kamera?
  • Vilka är de två-tre objektiv du måste köpa? Vad kommer ditt system kosta?
  • Hur vanligt är systemet? Finns det gott om företag som tillverkar objektiv till systemet?

Är storlek och vikt en viktig fråga så Ricoh GXR intressant (men har väldigt få objektiv idag!) eftersom man kan behandla den på sätt man inte kan behandla normala systemkameror. Ricoh kommer nog inte få så många tredjepartstillverkare eftersom det är så mycket elektronik i deras objektiv. Annars så är Samsung NX (APS-C sensor) intressant, även om de likt Ricoh inte riktigt fått upp fart, men där har åtminstone en tredjepart tillverkare hoppat på tåget – förmodligen kommer fler. Det säkraste valet på mini-marknaden är Micro Four Thirds kameror, där finns det hyfsat gott om objektivtillverkare, och standarden gör att objektiven blir små och nätta.

Det typiska valet är en DSLR spegelreflexkamera med APS-C sensor, av Canon, Nikon eller möjligen Sony, Pentax m.fl. Då hamnar man i den klassiska ingångskategorin, och det är egentligen mest en fråga om personliga preferenser vad man väljer. Man får en rejäl kamera med en sensor som presterar bra, och man kan köpa massvis med objektiv både från kameratillverkaren och från andra objektivtillverkare. Nackdelen med dessa kameror är att storlek och vikt gör att det är ganska opraktiskt att ha med sig mer än ett extra objektiv till kameran; vill man ha med sig många objektiv är det ryggsäck eller rejäl sidoväska som gäller.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s