Systemkamera – objektiv

Val av objektiv är en svår gren.

På temat att få ihop riktigt bra bilder som duger för att dokumentera viktiga händelser i ens liv:

  • Oftast följer det med kameran ett kitobjektiv, som presterar ganska mycket sämre än vad kameran kan leverera. Jag tycker man kan spara de pengarna och lägga dem på något annat, så är det någon tusenlapp som kommer till bättre användning!
  • Vet man inte på förhand vilka typer av foton man gillar att ta, så är det förmodligen så att man mest tar foton som en ”normalzoom” klarar. Normalzommar brukar vara på 17-50mm eller 18-55mm. Intressanta normalzommar kostar mellan 3,500 och 10,000 kronor. En normalzoom med en stor bländare på F/2.8 är ett intressant val, eftersom en så stor bländare är ”snabb” (det vill säga, i svåra situationer tar du bilderna på kortare tid eller lägre ISO än vad ett kitobjektiv klarar; där kitobjektivet levererar skit ger ett sådant objektiv mycket bättre bilder)
  • För konstnärliga foton, riktigt bra porträttfoton och extrema närbilder är ett macroobjektiv intressant. Macro är lingo för att objektivet kan återge små saker extremt väl. Det finns bland annat 60mm och 90mm, med stor bländare som t.ex. F/2.8, och går för typ 4,000 – 5,500. Många av mina bästa foton är tagna med den typen av objektiv.

För andra situationer kan följande objektiv vara intressanta:

  • För foto i de allra mest mörka situationer vill man kanske ha ett extremt ljusstarkt objektiv. De flesta kameratillverkare säljer t.ex. fasta 50mm objektiv med väldigt stor bländare som F/1.8 för en mycket billig peng, typ 1,0002,000 spänn.
  • För foton på långt håll är 150mm eller mer ett måste. För att plåta fåglar på långt håll sägs 300mm eller mer  krävas. Tele är inte min starkaste sida, jag har mest plåtat i lägre tele så som 90mm eller 200mm, vilket räcker för sådant som är ganska nära.
  • Vidvinkel kan vara intressant. Extrem vidvinkel är roligt just för att det kan fånga vidder ute i naturen. Det kan också användas för att ge en surealistisk och overklig känsla om man tar med objekt som är nära med i fotot.
  • Manuella linser: Samyang har en bunt intressanta retro-objektiv; manuella och snackar inte så mycket med kameran. Man får tydligen ställa in det mesta manuellt; fokus och slutartider m.m. Men klarar man det så kan man få mycket prisvärd vidvinkel, fisköga, och ljusstark 85mm kort-tele glugg.
  • Lensbaby gör bland annat små skumma linser som ger konstiga tilt-and-shit / selective focus liknande tekniker. Alltså att en väldigt selektiv utvald punkt är i fokus, intressant för porträtt.

Flera av tipsen handlar om F-värde på objektiven, hur de snabbar upp fotot och hur de kan göra porträtt vackrare. Se gärna Tamrons Depth of Field testapplikation eller wikipedia artikeln om snabba objektiv.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s