Tamron 18-200/3,5-6,3 XR Di II Macro

Köpt ett billigt objektiv från Tamron, superzoom. Några första observationer efter en första foto-session på cirka 440-bilder :

 • Vikt och storlek är perfekt för resor, vikten på ens rese-kit går ner rejält.
 • Att kunna följa hela vägen från vidvinkel bort till tele är perfekt när man har med lekande barn att göra, och inte kan planera foto-tillfället.
 • Några bilder blev riktigt underbara. Speciellt porträtt i tele (oftast max tele, 200mm) med största bländare 6,3 med ljust ansikte i förgrund och mörkgrön skuggad skog i bakgrund fick objektivet att verkligen spotta ur sig riktigt fina bilder!
 • Vid fotografering i tele-brännvider för att fånga lek på snabb gunga hade jag två problem!
 • Problem 1: autofokus hade svårt att hinna med.
 • Problem 2: bländare f/6,3 gör att slutartider blir längre eller att ISO måste pressas upp i 400 – 800 (max för var EOS 450D klarar att generera bra bilder, ISO 800 är inte direkt pålitligt). Därför missar man en del bilder.
 • Objektivet har problem med kontrastrika foton, t.ex. skugga i förgrund och ljus i bakgrund, och kameran (EOS 450D) misslyckas ibland med att skapa en bra JPEG utifrån det.  Bara genom att bläddra runt i bildkatalogen med Picasa Photo Viewer så ser man direkt att Picasa kan få ut mycket finare bilder från RAW än vad  kameran kan skapa utifrån JPEG. Givet att kameran verkar ha klara svårigheter att hantera objektivets egenheter vid kontrastrika situationer, så tycker jag att RAW är ett måste vid fotograferande med detta objektiv. Annars så riskerar man helt enkelt att kameran sparat en bild som är betydligt sämre än det bästa man kunde fått ut från objektiv + sensor + inställningar.
 • Barrel distortion är relativt hög med mina mått, och är mycket påtaglig bland annat vid 18mm. Jag fotar mest med dyrare objektiv, med fast brännvidder eller smalare zoom-spann. Jag vet att en del personer stör sig på barell distortion, men ärligt talat så tycker jag att det inte spelar någon större roll, det ser mjukt och fint ut med rundade hörn. Man kan naturligtvis kompensera för barrel distortion digitalt i redigering om man är av annan åsikt.

Det är svårt att inte dra parallellerna till hur mycket bättre bilder mina favoritobjektiv Tamron SP 90 eller Canon EF-S 10-24 IS USM skulle ha tagit under samma situationer. Samtidigt så är objektivet väldigt billigt och gör ett hyfsat jobb över hela dess superzoom-spann. Det är uppenbart när man läser andras recensioner att mindre erfarna fotografer som bytt upp sig från exempelvis kit-objektiv är väldigt nöjda och accepterar objektivets begränsningar, kanske delvis för att de aldrig haft bättre objektiv på sin kamera. Själv tycker jag objektivet duger som rese-objektiv, men kommer endast använda det för det ändamålet.

Jag tycker dessa punkter är en bra summering av min första erfarenheter:

 • Räkna inte med att objektivet klarar svåra action-scener i tele. Kanske 10 – 20% fotona blir tekniskt sätt okej under dessa förhållanden, och det kanske inte är de fotona där själva bilderna var mest intressanta. Vill du klara action, överväg att använda shutter-priority (Tv eller S på din kamera) och ge kameran kontroll över ISO osv. Inte så jag vill fota, men kanske nödvändigt.
 • Använd det mest för enkla foton där du kan ha kontroll, t.ex. semesterfoton på orörliga objekt så som fina byggnader osv.
 • RAW. Kamerans standardinställningar, JPEG kompression med mera går inte hand-i-hand med superzoomens begränsningar i kontrastrika situationer. Med RAW har du möjligheten att återskapa lite av objektivets potential som kameran tappade bort.

Överväger någon att köpa en systemkamera med bara en superzoom lins, så avråder jag. Superzoomar är smidiga men visar verkligen inte på potentialen i kameran.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s