Nere i kartträsket

Vår 12km runda från igår, i tre olika MapSource visualiseringar:

Friluftskartan Pro (Sportlife/Garmin)

Open MTB Map (OSM-baserad)

OSM World Routable

Oj, vad säger man?

  • Först ut är MapSource tossigt. Alla tre bilderna är över samma spår, samma inzoomning. men det skiljer verkligen mycket i hur breda de visas på skärmen. Samtidigt visas höjden lika dant för alla tre. Märkligt.
  • De tre kartorna är extremt olika. Man förväntar sig det nog när det är olika kartmaterial, men även mellan olika OSM-kartor är skillnaden enorm.

Om turen, och testerna med Open MTB Map

  • Ett problem med Open MTB Map ute i skogen var att man hade väldigt svårt att få översikten.
  • Ett problem med Open MTB Map på bussen var att man hade noll aning om var man var någonstans. Zommar man ut lagom för att förstå var man är på en buss så blir kartan mest att den visar några få vägar och en massa vitt (skog, stad etc blir bara vitt). Kartan är verkligen inte tänkt att användas för att berätta ”Var är jag?”.
  • En fördel med Open MTB Map är att när den är rejält inzommad så syns även små vägar jättetydligt. Detta är styrkan med Open MTB Map insåg jag, den verkar vara tänkt att användas av MTB-galningar som vill veta om de skall svänga inom de närmaste metrarna. Med hjälp av detta så hittade man små smidiga vägar jättesnabbt. Inget man inte skulle hittat med friluftskartan, men de syntes mycket tydligare på Open MTB Map!
  • Open MTB Map hade en massa information om om vägar m.m. Plötsligt vet kartan vad vägarna heter, var det finns mackar, postboxar , caféer m.m. Grymt!
  • Information som höjdkurvor, blötmarker m.m. var obefintligt i Open MTB Map, som Geocachare kände jag mig ganska ”blind” och tyckte det var svårt att avgöra var bästa plats att lämna stigarna och börja gå i terräng ut mot cacher var. Ganska snart så valde jag att visa Open MTB Map och Friluftskartan Pro samtidigt. Intressant resultat, speciellt kul att se de platser där de hade lite olika uppfattning om hur vägen gick. Lite förvirrande att inte vara helt säker på vilken information som kommer från vilken karta, men det funkade faktiskt finfint att gå runt och låta GPS:en merge’a kartorna efter egen smak och tycke, upplevde aldrig några direkta problem med det.

Skall bli intressant att testa vidare. Förmodligen blir det inte Open MTB Map som blir mitt slutgiltliga OSM-val, det den är bra på är inte vad jag behöver. Kanske blir Velomap eller vanlig vanilj-OSM. Har goda erfarenheter av OpenBicycleMap från iPhone Geocaching, men jag har inte hittat någon Garmin-version av OpenBicycleMap än.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s