Geotagging med kamera och GPS, Del 2

Så! Nu har du läst mina tidigare inlägg om Geotagging och varit ute och fotat en massa under tiden som din GPS har varit igång. Vad är nästa steg?

Jo, nu skall vi slå ihop två datakällor:

 • Fotorna som vet när dom togs (metadata innehåller tidpunkt)
 • GPS Tracklog som vet var när du var var.

Bilden nedan visar foto-metadata till vänster och tracklog till höger;

Som synes innehåller bilden en massa saker, inklusive tidpunkten fotot togs (i den tidzon jag hade ställt in på kameran). Tracklogen verkar ha en upplösning på ungefär en minut mellan punkterna, vilket är mer än tillräckligt bra (standardinställningar för tracklog brukar räcka fint till geotagging, du behöver inte krångla till det).

Så, först ut är att få över trackloggen till datorn. Med Garmin Colorado, Oregon och Dakota är det bara att kopiera över filen current.gpx till datorn. Med många andra GPS;er behöver man lite specialprogram så som t.ex. Garmin MapSource eller EasyGPS för att få över data från GPS:en. Laddar du in filen med MapSource är det värt att tänka på att Garmins egna filformat kanske inte stöds av så många verktyg, så välj standardfilformatet GPX när du sparar tracklog till fil.

Sen så skall vi slå ihop GPX-filen med bilderna. Här finns en bunt program att välja bland:

 • C O P I K S – PhotoMapper. Snabbt och smidigt, få funktioner.
 • GPicSync. Många funktioner, kan göra mycket mer än bara lägga till koordinat till bilden. Tyvärr assegt (eftersom det startar om exiftool gång på gång, vilket innebär att Perl startas om varje gång.)
 • Garmin Basecamp som en del geocachare, joggare m.m. redan använder (tipstack till Olssonivalda).

Och tusen andra program. Vi utgår ifrån Copiks PhotoMapper eftersom det är snabbt och enkelt.

Så, vad gör man då?

 • Ange kamerans tidzon (längst ner till vänster). Sommartid har CEST +2, vintertid CET +1. Om osäker, kamerans inställningar. Du kan ju alltid testa att tagga, och sen göra om med andra inställningar. (Är du riiiktigt rädd kan du göra en backup först, men ärligt talat behöver du inte vara rädd.)
 • Kontrollera, kom du verkligen ihåg att ställa kamerans klocka? Går den tio minuter fel, så kan du experimentera med Time correction för att kompensera, smart va?!
 • Gå till File menyn högst upp till vänster och välj Import GPS Data. Välj din tracklog fil (current.gpx el.dyl)
 • Gå till File menyn högst upp till vänster och välj Import Images. Välj bilderna du tagit.
 • Kontrollera att du tycker bilderna verkar ha taggats på rätt plats (annars, kolla igenom Camera timezone och Time correction)
 • Markera bilderna (markera en av dem och tryck Ctrl-A är snabbaste sättet att markera alla) och tryck på knappen  Tag selected images.

Nu är bilderna geotaggade! 🙂

Kanske skriver nått om att titta på Geotaggade bilder i Picasa, Flickr osv senare. Om inte annat kan du ju leka med den lilla knappen Export to Google Earth om du Google Earth installerat;

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s