Ramberget Sudoku very hard

Träffade MANLUND i samband med att vi loggade Identity – The Begining.  Han var lite frågandes till varför jag skrivit en sudoku-knäckare för att ta Ramberget Sudoku hard, verkade tycka att det var onödigt arbete (enklare att bara lösa sudokun, eller att köra en färdig sudokuknäckare från nätet) och dessutom lite fusk. Jaja, uppenbarligen är MANLUND inte lika nördig som inte ser storheten i att skriva en egen sudokuknäckare.

Men hur som helst fick det mig att vilja knäcka Ramberget Sudoku very hard med papper och penna för att bevisa för mig själv och andra att jag kunde det. Och eftersom sudokun var ganska svår så tog det sin lilla tid. Hade tagit drygt hälften av rutorna vid två-tre tillfällen men satt lite fast. Så kom Kalaspuffar förbi, och jag visade honom sudokun (ganska färskt utskriven på A4 för att ha mycket plats att skriva på, och blå text för alla siffror jag löst ut tidigare i första sitttningen). "Men där kan man ju sätta in en tvåa" sa Kalaspuffar. Och plötsligt var ett extremt sudoku-knäckande igång. Så fort någon satte in en siffra såg den andra vilka nya slutsatser man kunde dra. Två hjärnor som tänker olika paralleliserade knäckningen och vi fullkomligt hamrade in siffor. Några timmars sudokuknäckande gick på bara någon minut. Sudoku very hard blev very easy när man var två som tänker olika på problemet.

Så äntligen kunde finalen loggas:


 November 29 by blaufish (863 found)
Löste den ihop med Kalaspuffar 🙂


… 5 dagar efter att jag hämtat sudokun i den tidigare sudoku-cachen.

Som en fotnot kan tilläggas att ingen svår operation behövdes. d3bjorn sa att han hade behövt gissa värden och se om de stämde, och sen göra rollback om lösningen blev fel (hehe, rollback… nördar är vi allihopa…). Men jag och Kalaspuffar tog hela cachen med logiska slutsatser, behövde aldrig gissa och se om det blev rätt eller fel senare.

Prövade även min sudokuknäckare på den när vi var klara. Tog ca 2 – 3 sekunder tror jag, vilket betyder att denna sudoku var mycket lättare än de extrema Minimum Sudoku jag hittat (där min knäckare får stå och gissa i flera minuter).

Andra bloggar om:

Technorati:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s