Att lita blint på GPS…

Det här med att navigera helt efter GPS / bilnavigator har varit uppe på diskussion många gånger. Folk som kör ut på avstängda vägar, oframkomliga traktorvägar, folk som kör rätt in i vägbyggen, osv osv och sen skyller på GPS. Här i Göteborg kan vägvalen vara väldigt avgörande för om en krot resa tar 15 minuter eller nästan timme. Man måste helt enkelt lita lite på sina ögon, omdömme, skyltar och lokalkännedom, och börja ta det försiktigt om spindelsinnet börjar pingla..  

En ovanligt extrem historia från utlandet: IDG skriver om att navigera in i slumområden och bli beskuten. En ganska vettig kommentar:


Och med karta..?
2008-11-29 02:52

Då skulle man ha åkt en annan väg. Eller?

Att ha otur har väl ingenting med GPS’en att göra? Eller skall vi införa zonindelning?

"Varning, här bor bara protestanter, katoliker varnas"
"Varning, Tuareger nästkommande 300 – 1200 meter"
"Notera, du kör in i Texas, känsliga tittare varnas’

Bazooka Brothers Blogg – Motreaktion.se


Det finns sedan tidigare ett skämt på temat: Discrimi-Nav GPS: Racial GPS. Som kommentarerna på gzimondo antyder, det är nog inte så långsökt egentligen – i framtiden kommer nog kartorna uppdateras med information om "dåliga" områden. Det blir nog inte uppenbart racisistiskt (man svartlistar inte med avseende på vilka som bor där, utan på statistik från polis/åklagare/försäkringsbolag) men får nog indirekt samma effekt – folk undviker de dåliga områderna, färre ser dem, det gåliga blir sämre och sämre då det blir lättare att ingorera dem.

Inte helt relaterat, men idag bytte jag (och de flesta andra i vagnen) plats på spårvagnen. Ett stökigt förortsgäng diskuterade bl.a. vilka de skulle slåss med på skolan nästa vecka. Man behöver nog inte åka utomlands för att hitta samhällsproblemen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s