Geocaching för nybörjare: Språk och förkortningar

Hmmtidum, jag tänkte damma av ett gammalt initiativ att försöka förklara lingon som växt fram bland geocachare. Det kan vara värt att nämna att Geocaching.se har en liknande lista.

Först ut: Förkortningar och ord du ser riktigt ofta i geocaching-loggar

DNF – Did Not Find: att inte hitta en geocache.
FTF – First To Find: Den som först hittade cachen aldra först.
STF – Second To Find: God tvåa.
FTL – First To Log: Först med att logga sitt Found på internet. Internt Geocaching.se tjafs/skämt om att vår statistik sida, FTF-listan, egentligen visar vem som loggat först, inte vem som hittat cachen först).
TFTC – Thanks For The Cache: En standardiserad artighet. Lite som "MVH" i brev, ungefär.
TNLN – Took Nothing Left Nothing: Betyder att man inte bytt någon "trading item". Förmodligen travesti på att Take Something – Leave Something som det stod först i loggboken i världens första geocache (YouTube – Dave Ulmer & The First Geocache). Står det TNLN ensamt i loggar så tolkas det ofta som lite negativt; cachen lite för tråkigt för att skriva något vettigt i loggen.
TNLNSL – Took Nothing Left Nothing AND Signed Loggbok: Jag misstänker att detta är ett försök att slå TNLN i att vara världens mest meningslösa förkortning.
PQ – Pocket Query: fil med hundratals geocachebeskrivningar. Folk som loggar många cacher laddar sina GPS:er med PQ-filer.
CJ – CyberJunkie; killen som bär det tunga ansvaret att utvärdera cacher och godkänna dem, alternativt stänga ner dem om det är något akut problem med dem och ägaren inte svarar. Även känd som stilbildare genom att varit allmänt aktiv och lagt ut massor av de tidiga cacherna i Sverige.
TB: Tavelbug (en typ av spelsak, gaming item, som man tillverkar själv genom att ansluta en metallbricka från geocaching.com till t.ex. en leksak)
Coint: Geocoin, alltså ett designat och (ofta) vackert mynt. En spelsak, gaming item.
Mugglare: Många geocachare kallar de som inte geocachar för detta. Humoristiskt, nördigt eller elitistiskt eller allting?

Lite annat smått och gott;

Trading item: bytessaker. Saker som ligger i cacherna för att byta med. Leksaker, kylskåpsmagneter osv.
Gaming item: spelsaker. Travelbugs, geocoins osv. Saker som skall resa runt i världen. Gaming items och travel items är två olika kategorier; en gaming item kan man ta utan att göra något byte — de tillhör spelsakens ägare, inte cachen de ligger i.
TB-hotell: travelbug hotell. Stor cache som det kan bo många travelbugs i. Ligger ofta nära stora bilvägar, flygplatser el.dyl. Har ofta regler så som att "Lämna inte hotellet tomt!" eller "Ta aldrig en travelbug utan att lämna en annan travelbug".
TB-fängelse: travesti på TB-hotell; samma sak fast negativt laddat. Analogin är att cache-reglerna håller en massa stackars buggar inlåsta. En del geocachare säger att de "räddar en bug från TB-fängelset" när de "fritar" en bug ifrån hotellet.

Geocaching Program

MapSource: Följer med Garmin GPS:er. Här kan du öppna t.ex. GPX-filer och föra över geocacher till din GPS. Kan även visa installerade Garmin kartor.
EasyGPS: (Freeware) Kan likt MapSource hantera GPX-filer, waypoints m.m. Lite snabbare och enklare än MapSource tycker jag.
GSAK: (Freeware/Shareware) Program för att kunna göra precis vad som helst med dina GPX-filer. Extremt användbart, men knappast nybörjarvänligt. Bra funktioner värda att nämna: skriva ut kompakta beskrivningar av geocacher till papper, göra en offline web så du kan ha cachebeskrivningar på mobiltelefon/handdator, ladda GPS 60 / Etrex med namngivning som du föredrar.
TrekBuddy: (Freeware) Javaprogram (J2ME) till mobiltelefoner och handdatorer, som kan användas till bl.a. geocaching. Kan laddas med Google Maps kartor vilket gör den riktigt fin till stadsnavigering om man sparat tillräckligt inzommade kator. Klarar att hantera GPX-filer, men håll dem gärna små (max 50 geocacher) då TrekBuddy blir segt och buggigt med för stora filer. Stödjer de flesta mobiltelefon GPSer: blåtand, inbyggd, headset.


GPS-Teknik

GPS: Satelliterna och mottagarna som gör vår hobby möjlig.
GPS-Mottagare: Handburen navigatör vars främsta mål i livet är att finna geocacher. Har den varit avstängd ett längre tag så vill den gärna få vara stilla i några minuter under öppen himmel för att få kontakt med satteliterna.
Nollar: slang för att GPS visar att du har cirka noll meter kvar till en geocache
Nollan: slang för platsen där din GPS visar att du har ungefär noll meter kvar till en geocache.
Noggrannhet: en uppskattning av ungefär hur mycket fel din GPS-mottagare visar under nuvarande förhållanden (väder, vind, satelliter ovanför dig, terräng/skog som skymmer satelliterna, …). Har du 7 meters noggrannhet en dag, så kanske det inte är så intressant att försöka komma precis på metern nära där GPS "nollar", utan nöja dig med att GPS visar att du har tre – fyra meter kvar till "nollan"… Man kan nog säga att är nämre "nollan" än nogrannheten, ja då är det dags att börja leta!
GPX: Filformat för att överföra waypoints och geocacher.
Waypoint: en position du sparat i din GPS för att kunna återvända till. Geocache är den viktigaste formen av waypoint, men det finns en massa andra också (du kan t.ex. placera ut flaggor, picnick bord, osv osv på din GPS). Att namnge en waypoint underlättar att hitta tillbaka till den.

GPS-Teknik (överkurs…)

GPX: Filformat för att överföra waypoints och geocacher.
Waypoint: en position du sparat (och ofast, namngivit) i din GPS för att kunna återvända till.
GPS: Navigeringssystem ursprungligen designat för att hjälpa militär och bomber mot sina mål, idag används de till allt möjligt. Satelliterna rör sig över himlen, så det varierar alltid hur bra täckning man kan få, ibland kan en plats faktiskt ha så få sateliter över sig att det är omöjligt att få täckning.
Noggrannhet: Ett mått på hur bra din GPS mottagare mäter mottagningen. Säger den att du har 3 meter noggrannhet så menar din GPS att du med cirka 95% säkerhet har fått en koordinat som är max 3 meter fel. Men kom ihåg att det fortfarande finns någon procents chans att den visar helt fel.
WAAS / EGNOS: Några få special satelliter i GPS-systemet. Dessa ligger geostationärt över ekvatorn, vilket innebär att de är svåra att få in i Sverige då de för oss långt norrut (eller för dem långt söderut) ligger precis vid horizonten . På bergstoppar, i flygplan eller på havet ha
r du dock goda chanser att få in dessa satelliter. Det finns stationer på jorden som mäter hur mycket atmosfäriska förhållanden orsakar tidsfördröjningar i olika delar av världen, och berättar det för WAAS / EGNOS satelliterna. Satelliterna skickar sen tillbaka denna information till alla GPS-mottagare som ser dem. Effekten av att få in WAAS / EGNOS täckning kan bli stor; jag har varit med om att istället för att ha en nogranhet på 12 meter får 2 meter, alltså en rejäl förbättring, av att få in de satteliterna.
A-GPS: Assisted GPS. Samlingsnamn för tekniker som gör det möjligt att få GPS-täckning mycket snabbare än vad man skall kunna få. Låter du din GPS vara avstängd en hel natt, så skall den ha problem med att få mottagning på morgonen, eftersom GPS:en inte har någon aktuell kalender över hur satelliterna rör sig över himlen. Att ladda hem kalendrarna kan ta flera minuter, speciellt om man inte har klar sikt mot dem. A-GPS lösningar på detta kan t.ex. vara att ladda ner kalendrar från Internet – mycket snabbare än att tanka från slöa GPS satelliter!!! En annan variant är förutsägande (predictive) A-GPS vilket går ut på att GPS sparar historik över gamla kalendrar och extrapolerar fram vart satelliterna förmodligen befinner sig. Tyvärr är det mest telefoner och lite bättre bil-GPSer som har A-GPS lösningar, det är relativt ovanligt i friluftsmodeller av GPS än så länge..

Andra bloggar om:

Technorati:

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s