Geocaching för nybörjare: Att använda geocaching.com

Geocaching.com är en speciell site. Certifierat usel användbarhet, det är extremt svårt att hitta och ofta strular den mycket (vart en massa strul med kartan i både Internet Explorer 7 och Firefox 3 på senare tid… som vanligt tar det massa tid för dem att fixa. Suck!). För att komma runt i den har jag börjat använda en liten länklista.

De två viktigaste är de som är A och O för nybörjare:

  • http://www.geocaching.com/my/ här hittar man vad man loggat nyligen och så. Brukar vara en bra start att spana in här.
  • http://www.geocaching.com/map/ är bästa sättet att spana på någon plats. Det finns ett svårfunnet Google Maps sökfällt, Zoom To Address, där du kan mata in din hemaddress (typ storgatan 2, nyköping) eller en koordinat (typ N 57° 43.260 E 012° 56.415).

När man blivit lite varmare i kläderna så är dessa definitivt intressant. då de hjälper dig med "Paperless caching", och dessutom tiden man spenderar på den plågsamt dåliga websidan geocaching.com…

  • http://www.geocaching.com/pocket/ är här du ställer "fickfrågor"!. Du begär ut cacher i en PQ (pocket query), sparar dem sen till din GPS (med Colorado och Oregon kan du bara kopiera in filerna direkt till GPS:en, med 60CSx och Etrex HCx osv måste du ladda över dem med hjälp av t.ex. MapSource eller GSAK). Man kan säga att pocket queries hjälper dig hålla rätt på vad du kan leta efter ute i skogen. Namnet kommer nog ifrån svaret på frågan "var finns cacherna?" lagras i din GPS, som du alltid har med dig i din ficka….
  • http://www.geocaching.com/my/fieldnotes.aspx är en underbar funktion som tyvärr bara funkar för nyare GPSer t.ex.  Colorado och Oregon då äldre GPSer inte stödjer detta. En Field note (fältanteckning) är en anteckningsfil (som heter geocache_visits.txt) som GPSen skapar automatiskt när du loggar en cache i din GPS. Om du kör en hyffsat ny firmware så kan du dessutom mata in en kort text i din anteckning. När du kommer hem till datorn kan du logga upp din fil till geocaching.com, och får då en lista över vilka loggar du hade i GPSen. Sen så kan du välja att antingen logga den genom att klicka Post Log, eller att ta bort den med Delete. Denna funktionen är grymm om man loggat mycket, t.ex. under en semester eller intensiv helg.

Det var de fyra länkar jag använder mest i vart fall! 🙂

Andra bloggar om:

Technorati:

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s