Förvirrade utsvävningar, dag 0x132691B

Så här en dag som denna, 0x132691B, vill jag uppmuntra till allmän eftertanke.

Idioti #1
Jag kikar på politiska utfrågningar lite då och då, det är ibland lärorikt. Man lär sig lite om världen hoppas jag, och får en uppfattning om vilka politiker som är värda vårat förtroende. Tyvärr så var det Tomas Östros och Anders Borg som debatterade, och det var en plågsam upplevelse.

Problem 1: För ett tag sen så var det "inne" att alla politker höll med varandra, och debatterna blev helt förbannat ointressanta eftersom alla höll med varandra. Nu har det tydligen vänt och alla låtsas vara en äkta Kalle Bilt a’la åttiotalet, eller som Tomas Bodström (innan han förvandlades till en färglös som-alla-andra-politiker av att vara med i träsket, förlåt, politiken, för länge). Dvs de försöker stenhårt köra över varandra, även om de absolut inte har personligheterna till att lyckas med det.

Problem 2: Ingen inger någont som helst förtroende. Båda anklagar varandra för att ljuga och målar upp världsbilder som står milsvida ifrån varandra. Eftersom jag inte kan de bakomliggande fakta som de förvrider, så går jag på min gut feeling och antar att båda två mer eller mindre ljuger. Ingen av dem inger ju något förtroende, och man tenderar ju att mer tro på sin instinkt (den baseras ju på en massa faktorer som kroppspråk osv som är betydligt mer säkra källor än min förmåga att kontrollera riktigheten i vad de säger, hehe)

Problem 3: Tomas Östros har en joker. Allt som Anders Borg påpekar som kan uppfattas som dåligt för Tomas parti, kommer lösas i diverse framtida förslag. En kommentar var dessutom extremt humoristisk, Tomas säger ungefär att "nu har vi det underlag vi behöver för att lägga vårt förslag" och det låter ta mig tusan som om han menar att socialdemokraterna lägger sina förslag enbart utifrån hur man kan framstå som mest gnällig mot vad moderaterna gör.

Aja, summa summarum, att kika på det här tragikomiska missärframtädandet var ju absolut en dålig start på morgonen. Djäkla otur att jag valde politiken istället för min South Park DVD, då S.P. både är roligare och mer förmodligen ger en mer korrekt bild av världspolitiken än morgonens misslyckade pajkastning.

Idioti #2
Sverige har ganska lite kvotering. Kvotering ses ibland som ett magiskt verktyg för att lösa allehanda problem, och används i många olika länder för att buggfixa ojämnheter mellan könen, raser, åldersgrupper osv osv. Men det är ett tveggat svärd, på grund av tre starka nackdelar.

  • De som kvoteras in blir lätt stämplade som någon sorts misslyckad wannabe som egentligen inte alls skulle kommit in. Det sänker lätt den inkvoterades självförtroende.
  • Man kan inte kvotera in, utan att indirekt kvotera ut. De som kvoteras ut känner sig missgynnade.
  • Kvotering är ett maktverktyg för att fly från de underliggande problemen – man addresserar symptomen snarare än sjukdommen ("It is more profitable to treat the disease than to cure it" som de säger i filmen, vilket med lite kreativ tolkning passar väl in här) . Samhällsproblem är mer komplexa än att man bara kan gömma dem med statistika instrukment. Du kan påverka statistik med kvotering. Du kan inte få kvinnohatare att tycka att kvinnor är duktiga. Du kan inte få rasister att tycka om invandrare. 

I någon lagom korkat läge så kom någon på att om feminister vill ha könskvotering, varför inte göra en light-light version av det då? Om de sista intagna  en utbildning har likvärdiga samma kvalifikationer och platserna inte räcker till, så har man historiskt sätt lottat (eller snarare, slumpat med /dev/random) vem som får platserna. Har A, B och C fått 1.8 poäng på högskoleprovet, så slumpar man mellan A, B och C.  Vad man nu ändrat är att om kön X är överrepresenterat, så får kön X inte vara med i slumpningen. Dvs om om vi hade Ay, By, Cx så faller Cx bort för att för många av de tidigare intagna var av könet x och bara Ay och By får vara med i omröstningen. Vips så har man infört konceptet "Vi kvoterar inte, förutom bland de sämsta av de intagna" (vilket intelligent nog än mer späder på misstankarna hos andra om att inkvoterade människor är dumma, lysande strategi).

Nu så är gäller ju kvoteringen alltså väldigt få människor, så det borde ju vara en "No Big Deal" som McDolnads säger.

Men en samling ljushuvuden har nu analyserat detta och TA-DA!!! kommit fram till slutsatsen att kvoterar du in, så kvoterar du indirekt ut. ("men vad i helvete…?!"  tänker vän av ordning, "det har man ju vetat sedan stenåldern!").

En lustig egenhet är dessutom att oftast är kvinnor som kvoteras ut, eftersom kvinnor pluggar mer än män. Detta har nu lett till en massa tjafs i TV och tidningar, och folk och speciellt feminister är upprörda. Är inte det lite komiskt? Det är ju feministerna som i sverige drivit tanken om kvotering, och nu när man tillämpat könsneutral könskvotering (vilket i detta fall missgynnar främst kvinnor) så är just feminister upprörda. "Det är ju för fan ert eget fel, smaka er egen medicin" är det lätt att cyniskt tänka. För visst är det väldigt ironiskt att sveriges första försök med könskvotering slog just mot gruppen som vill ha ha kvotering??!

Naturligtvis bör kvoteringen avskaffas. Kvotering har aldrig och kommer aldrig att vara någon bra lösning på våra problem. Det leder bara till nya orättvisor utan att lösa problemen de var tänkta att lösa.

Over and out!
(från en stor tänkare utan krav på korrekthet eller felfrihet i sina underbart intellektuella utsväningar 🙂 )

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s