Geocaching för nybörjare: Val av GPS

Tänkte börja på en serie med kortsamma och förhoppningsvis hjälpsamma blogginlägg för någon som vill börja geocacha.

Rätt många funderar över vad de skall skaffa för GPS. Det finns många olika val, och här tänkte jag försöka få ner mina förslag. Sen så finns det hundra olika åsikter om GPS:er, så det finns säkert en massa olika synsätt.

Att tänka på:

Frilufts-GPS
En GPS för Geocaching måste vara gjord för att klara regn, plurra i en vattenpöl, och att den tappas ner i hård mark (sten, cement). Detta eftersom man kommer göra det! A och O för ett GPS-köp är att den är robust nog för att tåla misshandel, då vanliga är för lätta att ha sönder.

Garmins "On the trail" (översätts till svenska "Jakt & Outdoor") serier är absolut mest populära bland svenska geocachare; Garmin Oregon, Garmin Colorado, Garmin GPSmap 60CSx, Garmin Etrex Vista HCx för att nämna några bra val.

Magellan har en del bra alternativ också, t.ex. Magellan Triton serien (men se gärna noteringarna om att synka med dator…)

Alternativ till vanlig Frilufts-GPS
Vill du  ha en GPS som främst skall fungera som bilnavigator, och bara geocachea lite grann… då kanske du vill ha något större än en vanlig frilufts-GPS. En liten skärm anpassad för handburet kan vara en nackdel när man skall se snabbt i trafiken! Kika gärna på modeller för motorcyklar då de är mer tåliga än vanliga bilnavigatorer. Magellan CrossoverGPS är en serie som just riktar sig åt folk som vill ut i naturen och t.ex. leka geocacing, men ändå vill ha en "riktig" bilnavigator.

Det finns även en del armbands-GPSer, Garmin Forerunner, som främst är tänkta för joggare eller bergsklättrare, men som nog funkar fint för geocaching också.

En del med frilufts-GPSer, Garmin GPSmap 76Cx och GPSmap 76CSx är speciellt anpassade för att flyta. Det gör dem lämpade för folk som åker kanot eller kayak.

Mottagning
Geocachare är intresserade av meterprecision, och dessutom under svåra förhållanden (tät skog m.m.).
Det betyder att du bör välja en GPS med "högkänslig mottagare"
Exempel: Garmin Oregon, Garmin Colorado, Garmin GPSmap 60CSx, Garmin Etrex Vista HCx, GPSmap 76Cx, GPSmap 76CSx, Magellan Triton.

Något man skall akta sig för är de gamla GPS:er som kan vara till försäljning. Exempelvis har många äldre Garmin Etrex modeller jättedålig mottagning och knappt fungerar i skogen. Ett undantag är Magellan eXplorist 100, kan du hitta den riktigt billigt begnat (säg ca 300 – 500 spänn) så är den absolut inget dåligt val; få funktioner men ganska bra mottagning.

Synka med dator
Man brukar vilja synka med dator. Det är väldigt mycket enklare än att manuellt knappa in koordinater till
De flesta moderna Garmin GPS:er kan synkas med dator via vanlig USB-mini kabel.
Exempel: Garmin Oregon, Garmin Colorado, Garmin GPSmap 60CSx, Garmin Etrex Vista HCx, GPSmap 76Cx, GPSmap 76CSx.

Magellan Triton är också ett bra alternativ, men var vaksam på att Magellan är lite… speciella… och inte skickar med den dyra specialkabeln för att synka med PC, om man köper de billigare modellerna ur serien. Vilket drar upp prislappen många hundralappar och krånglar till ens liv.

De nyaste GPSerna Garmin Oregon och Garmin Colorado har mer avancerade funktioner för att synka med dator. De har de hela cachebeskrivningarna i GPSen, så du kan läsa om geocachen direkt på GPSen när du står ute i skogen. De har även en funktion "Field notes" där en geocache_visits.txt fil byggs upp som kan laddas upp till Geocaching.com "Upload fieldnotes" länk. Har man varit ute några dagar och tagit 10, 20 eller ännu fler geocacher så är det väldigt underlättande att få hjälp av fieldnotes med att logga 😉

Karta
Extra karta kan underlätta en hel del i geocaching, speciellt när man är nära en cache. De flesta nämnda Garmin GPSer kan installera friluftskartor (Friluftskartan Pro) eller stadskartor (Garmin City Select). Större display som Garmin Oregon och Garmin Colorado har är en fördel speciellt när man zommar ut för att se större områden, och ju mindre GPS display man har desto svårare att se detaljer.

Men men, det måste sägas: en GPS-karta är alltid begränsad av att den visas på en liten display. Skall du gå en mil eller längre i naturen, eller skall planera en bilfärd… då kan ingen liten GPS-display mäta sig med en riktig karta. Samtliga gånger jag och andra geocachare har gått rejält fel / dumt i terräng, eller kört fel med bilen, så har det skett för att man misstolkat GPS-kartan, eller suboptimerat sin väg (tagit omvägar runt hinder som tar en in i än eländigare terräng). De gånger navigeringen gått riktigt bra så har man haft papperskarta med sig. Papperskartor är överlägsna helt enkelt – de har tillräckligt med detaljer och återger stora områden noggrant, så man lätt kan överblicka och planera långa färdvägar.

Tänk på GPS-kartan som ett hjälpmedel för kort-distansnavigering, och tänk papperskarta för långdistans!

Sen så kan man ju själv fundera på om de något dyra GPS-kartorna är värda sitt pris, men tja… är det åt om pengar för stunden, så kan man ju köpa GPS:en först och köpa till karta senare.

Elektrisk kompass
En "vanlig" GPS visar vädersträck utifrån hur GPSen rör sig; går du rakt norrut så kommer den visa att norr ligger framåt. En GPS med elektrisk kompass visar däremot vädersträcken hela tiden, vrider du GPS:en mot syd så kommer den visa syd framåt, trotts att du har gått åt norr nyligen.

Detta är verkligen en sak det råder olika åsikter om. Flera personer jag känner anser att elektrisk kompass är ett måste i en GPS. Att kunna se riktningsändring direkt tycker de är mycket viktigt.

Sälv så anser jag att det är något av det mest struliga som finns, då det strular väldigt ofta;

  • Elektrisk kompass visar bara riktningen rätt om du håller GPSen rätt, annars så hoppar kartan och riktningsangivelsen en hel del (går man snabbt så är ju inte handen stilla)
  • Elektrisk kompass glömmer helt bort kalibreringen vid batteribyte, så då får man kalibrera om den.
  • Elektrisk kompass tappar kalibreringen lite efter några dagar, t.ex. visar Nordväst som Nord, så då får man kalibrera om den.
  • Geocachare som kalibrerar kompass får göra en löjlig kalibrera-kompass-dans som Garmin designat (förmodligen med syfte att få folk att skratta åt deras kunder). Denna märkliga lilla kalibreringsdans väcker förvåning och nöje hos en del som får syn på den, och enligt min flickvän är den såååå pinsam 🙂

Samtidigt underlättar det ibland att ha direkt respons på rörelser, när man skall avgöra var en geocache kan ligga när du är riktigt nära den. Så kort och gott; det här med elektrisk kompass är minst sagt tudelat. Men GPS:er med elektrisk kompass är ofta lite dyrare än de utan, så jag vill poängtera att för nybörjare är de a
bsolut inte en måste-ha-funktion (utan något som somliga gillar, andra stör sig på).

Sammanfattning – Förslag på GPSer
Som sagt. Det finns hundra olika åsikter om hur man väljer GPS och vad man skall tänka på, men här är mina tre

Förslag 1. "All-in!"
Garmin Colorado eller Garmin Oregon, ca 4000:-
Dyr men mycket prisvärd, Garmins "top-of-the-line" serie just nu. Colorado: Ett hjul man styr med. En del tycker det är jättebra, andra tycker det är jobbigt. Oregon: Pekskärm. Båda har väldigt moderna och snygga användargränssnitt jämfört med gammaldags GPS:er.
+ Känslig GPS som klarar natur och skog.
+ Stor display
+ Allt kablar osv du kan tänkas behöva ingår
+ Inbyggd kompass; ger bättre riktningsangivelse när du rör dig långsamt.
+ Kan laddas med friluftskartor (kostar ca 1500 extra)
– Har för närvarande inte funktionen "GPS Avaraging" som Geocachare vill ha. (Jag antar att Garmin så småningom kommer fixa det i någon firmware uppgradering)

Förslag 2. "Den gamla hederliga trotjänaren!"
Garmin GPSmap 60 CSx – ca 3200 – 3500
Mycket prisvärd.  Förra årets favorit-GPS, nu prissänkt som något utgången värsting-GPS. Lite fulare gränssnitt men som man jobbar väldigt snabbt i när man lärt sig det.
+ Känslig GPS som klarar natur och skog. SiRFStarIII chip som anses t.om. vara något bättre än det i HCx/Colorado/Oregon.
+ Alla kablar osv du kan tänkas behöva ingår
+ Inbyggd kompass; ger bättre riktningsangivelse när du rör dig långsamt.
+ Kan laddas med friluftskartor (kostar ca 1500 extra)

Förslag 3. "Den lilla billiga!"
Garmin Etrex Vista HCX – ca 2200 – 2300
Lite mindre och smidigare GPS:er för den som tycker de vanliga frilufts-GPS:erna är för bulkiga. Gjord för att allt skall göras med en hand (jag har sett en del ha jättesvårt för denna, andra nybörjare tycker den är jättelätt)
– Mindre display än de flesta GPS:er i denna kategori, nackdel t.ex. om du planerar långa turer t.ex i skog.
+ Känslig GPS som klarar natur och skog.
+ Alla kablar osv du kan tänkas behöva ingår
+ Kan laddas med friluftskartor (kostar ca 1500 extra)

Var köper jag?
Skall du köpa lokalt så kan du ju kolla med vilka lokala aktörer du har, gärna auktoriserade återförsäljare för att få bra service. I Göteborg finns t.ex. Terräng, Hjertmans båttillbehör, Kanotcentrum osv man kan slå till på.

Nationellt finns Naturkompaniet som i flera av sina butiker har bra personal och kan visa demo-ex av olika GPS:er. Teknikmagasinet finns också, men i flera av Teknikmagasinets butiker har personalen nollkoll på vad de säljer (t.ex. har flera år gammal Etrex Venture i skyltfönstret till ohyggligt överpris, gah!!!). Vill man köpa billigt över Internet så är pricerunner alltid ett bra ställe att börja leta.

Min Colorado tvärdog helt plötsligt, och då var jag glad att den var köpt lokalt, så jag kunde gå till butiken och be dem dra garantiärendet mot Garmin och direkt få ett kvitto på att min GPS blivit inlämnad på service. Att köpa på nätet kan eventuellt vara en nackdel om prylen börjar strula.

Andra bloggar om:

Technorati:

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s