TrueCrypt – Gratis hårddiskkryptering av systempartion för Vista Business

Vista Ultimate tycker nog många svider lite väl hårt i plånboken, och när jag satte ihop min laptop så blev det till att snåla på de sista kronorna för att få ihop till 4GB RAM, Vista, 7200RPM 160GB, ny processor/moderkort osv. Så Ultimate rymdes inte i budgeten.

Men det går ju inte att köra okrypterat, så det blev till att installera TrueCrypt.

Stötte på ett problem med installationen; TrueCrypt kräver att man bränner en CD-skiva med säkerhetskopia av kryptonycklarna, för att man skall kunna rädda disken om kryptonycklarna på disken skulle gå sönder (t.ex. om något diskverktyg råkar skriva över början av disken. Lite förenklat är det samma data som ligger i bootsektorn på hårddisken, krypterat med det lösenord som man har valt). Det ville inte fungera i början, TrueCrypt klagade på alla CD-skivorna var kassa. Jag trodde TrueCrypt löpte amok, men så insåg jag att felet var att Roxio är ett djäkla skitprogram som inte kan bränna ut en ISO-fil rätt.

Med ett vettigt (och gratis, open source!) program som TrueCrypt rekommenderade så kunde man bränna korrekt till disk och vips började TrueCrypt kryptera ens hårddisk. Tog några timmar, men konstigt nog så går det jättebra att arbeta med datorn under tiden som TrueCrypt krypterar disken. Häftigt!

Några observationer:

  • Krypteringen är snabb, ca 100 – 160 MB/s, med AES 256bit
  • Krypteringen är inte riktigt snabb nog för mina behov!
  • Bootar man från Hibernate så skall min 4GB Hibernate fil läsas in (jag har ju 4GB RAM), vilket tar ca en halv minut längre tid nu (4096MB / 150MB/s = 27s). Lite tråkigt att en tidigare blixtsnabb start från Hibernate numera tar en massa tid.
  • Tidigare startade jag databas servern automatiskt vid boot. Det ändrade jag för att minska CPU belasningen. Onödigt att dekryptera en massa databasfiler man kanske inte kommer använda!
  • Start av JBoss har blivit segare. 

Så, hårddiskkryptering av systempartion: fungerar bra för "Office-användare", speciellt om de har lite RAM i maskinen (mindre RAM betyder mindre Hibernate filer). Fungerar sämre för en vass laptop med krävande program och mycket RAM.

Får kolla lite framöver om prestandan numera duger för mina ändamål, annars får jag kika på om det finns en fast och snabb arbetsstation tillgänglig för uppgifterna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s