Kålltorpsdagen – Kålltorp från jordbruk till stadsdel

Vaknade med huvudvärk och mådde lite allmänt kasst – "bakfull" från gårdagens långa cachingtur kanske?. Insåg att detta antingen kunde bli en dag då jag låg hemma och tyckte synd om mig själv, eller så gick jag ut och aktiverade mig.

Jag visste att Hallén "känd från Geocaching" skulle hålla ett föredrag i samband med Kålltorpsdagen, och att Ninjabuffy skulle dit, så jag tänkte haka på Ninjabuffy. Fast några telefonsamtal senare stod det klart att jag förmodligen blev ensam till Kålltorp. Slängde i mig ett paket bacon i sista minuten och begav mig. På väg mot föredraget kände jag att kroppen verkligen inte var på humör, och jag insåg att om de inte hade kaffe så skulle jag bryta ihop. Men till min lycka fanns det det nåde kaffe och billiga mackor, så jag började komma försiktigt i form igen och kunde faktiskt njuta av föredraget.

image500

I början var det mest pensionärer som dykt upp, men många av dem. Arrangörerna var lite oroliga att det var trångt för oss. Fast sen kom närapå hälften så många till, så det var många extrastrolar som fick hämtas in. Trångt och trevligt 🙂

image501

Föredraget hölls i Kålltorps fritidsgård, vilket även var ett av husen som Hallén talade om. Det är tydligen mycket äldre än vad man kan tro!

Efter föredraget var över så flockades folk kring Hallén. De var exalterade, intressade och ställde massvis av frågor, där Hallén hade koll på i stort stätt allt. Jag insåg snart att det skulle dröja innan Hallén kom loss, och det brukar vara trevligare att må illa / ha huvudvärk ute i lugnet än inomhus, så jag jag gick ut och satte mig och väntade.

image506

Även när städningen av lokalen var nästan färdigstädad så flockades en liten klunga runt Hallen!

image502

En liten pippi var vid en av bänkarna i närheten. Jag plåtade naturligtvis den, men tyvärr blev inte fotot så bra. Jag lekte runt lite i GiMP och fick med glada amatörmetoder till något svart-vitt-aktigt (gråskalor är mer förlåtande än färgbilder när man manipulerar) som ser lite bättre och skarpare än originalet. Något som ett proffs gjort bättre naturligtvs. Jag vet inte om jag gillar eller hatar den något onaturliga karaktären i min manipulerade bild 🙂

Till slut när Hallén kom ut så bad han om ursäkt för att det dröjt ett tag, men det skall det naturligtvis göra när folk visar så stort intresse för ens hobbyprojekt. Att tala inför folk och sen få uppmärksamhet och positiv respons på det man gör är något enormt självförverkligande och underbart, riktigt kul att se folk visa så stort intresse för Halléns kunskaper. Efter lite snack så sa vi hejdå och jag knatade vidare med en plan för en trevlig dag.

Jag loggade sen Who i Who?1 lite snabbt. PerW cacher brukar vara riktigt bra, men denna gillade jag inte riktigt… Jag DNF:ade här första gången jag var här, och nu insåg jag varför. Man måste gräva bort en stor hög löv för att hitta den, normalt sökande duger inte. Och det finns många platser som matchar ledtråden; om man säger som så… det ser lite konstigt ut runt stubbarna i detta område, man skulle kunna tro att något djur håller på och försöker gräva upp stubbarna… men i själva verket är det geocachare som förgävels försöker hitta en plastlåda som skall finnas brevid en stubbe, och där civiliserade metoder helt enkelt inte räcker för att hitta cachen. Jorden och stubbarna är väldigt mjuka (stubbarna är helt genomröttna) så det synns extra tydligt att något dragit fram här. Nepp nepp, inte världens bästa gömställe direkt. Men men, det rör sig om ett väldigt begränsat problem. Men man kan ju undra vad oinsatta tror… Galen hund? Grisar? Ekorrar som tuggat LSD?

Därefter tog jag sikte på waypoint "GLASS" i min GPS. GLASS är kod för Lejonet och Björnen – Glassbaren Lunden (smart kod va? helt oknäckbar).

image503

Argh! Så kom jag ihåg vad som är så himla fel på Lunden. Först så kommer en backe upp, sen en ner, sen en upp, sen en ner. Helt djäkla feldesignat. För att komma 5 meter frammåt måste man gå 10 meter uppåt och 10 meter neråt. Åtminstone känns det så när man går runt i backe-land. Jag trodde Lund betydde vacker, lugn och helig plats inringad av vackra träd… och en google-sökning senare:

"Från en första dokumenterad betydelse som benämning på en helig plats i landskapet har begreppet efterhand fått stå som beteckning för såväl trädbärande slåttermark och artrika, trädrika växtsamhällen och som en drömd tillflyktsort med poetiska och paradisiska förtecken. Den positiva laddning och kulturhistoriska lyster som fortfarande omger begreppet lund, lockar till användning i många sammanhang, bland annat inom landskapsarkitekturen och landskapsvården eller mer allmänt för att uttrycka människors upplevelser av platser och stämningar i landskapet." (Källa: Om Lunden av Swantje Oostra)

Därmed är det med vetenskapligt stöd fastslaget att Lunden absolut inte förtjänar namnet. Gudförgätna asfaltbackar utan sikte av träd är inte en lund. Härmed döper jag om Lunden till Ont Land av Asfaltbacke.

Men till slut nådde jag mitt mål, Lejonet och Björnen!

image504

Banana splitt… 3 kulor underbar glass, 2 bananer, ett kex, topping, grädde, strössel, topping igen…

Köpte en cola i en butik och traskade sen vidare till GBG Beauty – 05 – Elementens kamp som är dem sista cachen jag har kvar i GBG Beauty serien. Tyvärr insåg jag när jag var där att cachen fortfarande var disable:ad. Nåväl, jag fick ett fint foto i vart fall.

image505

Hemma igen så insåg jag att det nog var dags att ta lite medicin eftersom huvudvärken aldrig helt släpper trotts mat, dryck, vatten osv. Jag brukar undvika medicin i möjligaste mån, men det är ju faktiskt bara löjligt att plåga sig själv i onödan de dagar då man inte blir kry på naturligt vis. Oftast tar jag alvedon smälttablett då de smakar gott och är enkla att ha med sig ifall man är ute på en promenad i skogen.

Dock så hade jag Magnecyl Koffein liggandes som jag köpt någon gång tidigare (Koffein låter ju lockande). Lite oroligt konstaterade jag att
det inte var Paracetamol i Magnecyl, jag vet nämnligen att tidigare erfarenhet att starka tabletter baserade på Ibuprofen kan ge mig elak smärta/irritation i halsen så medicin baserat på det är inget jag vill ha. Men magnecyl är tydligen baserad på Acetylsalicylsyra. För att göra en lång historia kort så verkar det hjälpa, huvudvärken nästan borta och jag mår bra.

Det lustiga är bara att jag förvirrad som jag är hälde ner det i ett glas och undrade sen varför det inte bubblade. "Doohhh!" tänkte jag när jag insåg att det inte var en brustablett utan en sådan man skall svälja. När jag fick ut den ut glaset var den helt geggig och tja… saker baserat på koffein och acetylsalicylsyra är verkligen inte speciellt gott när man dricker det utan smaksättare! 🙂

Fler bilder hittar du här!

Andra bloggar om:

Technorati:

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s